Amerikansk välfärdskapitalism och social ingenjörskonst (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Lustro
Antal sidor
152
Utgivningsdatum
2003-06-01
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Dimensioner
220 x 120 x 10 mm
Vikt
300 g
SAB
Oh-qa
ISBN
9789171509161

Amerikansk välfärdskapitalism och social ingenjörskonst

Inbunden,  Svenska, 2003-06-01
222
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Knappast i någon annan tid eller miljö har experimenten med. s.k. välfärdskapitalism - som betyder att företagen fungerar som "välfärdsleverantörer" - varit så framträdande som i det tidiga 1900-talets USA. Den tidens välfärdskapitalism utgör en betydelsefull bakgrund till vår tids diskussioner om företagens sociala ansvar. Den ger tydliga exempel på hur en värld där företagen tar merparten av det sociala ansvaret för sina anställda kan - eller åtminstone kunde - se ut. Erfarenheterna av företagens experimenterande gick inte förlorade utan återanvändes när den amerikanska välfärdsstaten byggdes upp i rekordfart under depressionen på 1930-talet.

I de amerikanska storföretag som experimenterade med välfärdskapitalism florerade en ingenjörsmässig syn på arbetskraften. Inte sällan anställdes kvinnliga sociala ingenjörer för att sörja för kommunikationen mellan ledning och arbetare. De stora välfärdsstater som växte fram i Europa under 1900-talet präglades också av en ingenjörsmässig människosyn, men här är det är främst män på statens "kommandohöjder" som kommit att betecknas som sociala ingenjörer.

I boken granskas två nyckelbegrepp och presenteras fakta, erfarenheter och skiftande bedömningar som ger relief åt vår egen tids ingenjörskonster.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Amerikansk välfärdskapitalism och social ingenjörskonst
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 471 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Benny Carlson

Övrig information

Benny Carlson är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.