Vägar till ökad jämställdhet i svenskt näringsliv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
kvinnochefsprojektet
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2004-04-01
Upplaga
00
Förlag
SNS förlag
Dimensioner
245 x 165 x 15 mm
Vikt
438 g
SAB
Qbab,Ohafb-c,Ohj-c
ISBN
9789171509505
Vägar till ökad jämställdhet i svenskt näringsliv (inbunden)

Vägar till ökad jämställdhet i svenskt näringsliv

Inbunden Svenska, 2004-04-01
261
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det räcker att gå tillbaka ett kvartssekel i tiden för att hamna i ett Sverige nästan helt utan kvinnor på höga positioner i samhället. Detta förändras nu snabbt. Kvinnor innehar redan 55 procent av alla chefspositioner i offentlig sektor och har på kort tid gjort ett genombrott upp till mellanchefsnivån i näringslivet. Det är egentligen bara på de absolut högsta positionerna i näringslivet som kvinnor fortfarande är svagt representerade.

I denna bok analyseras både individuella drivkrafter till att skaffa sig makt och de institutionella förutsättningarna för detta i Sverige och andra jämförbara länder. Stor vikt läggs vid betydelsen av psykologiska mekanismer och sociala normer och hur dessa tenderar att samverka med de ekonomiska drivkrafterna. I vidare mening bestämmer detta den samhälleliga belöningsstrukturen för kvinnor respektive män att aspirera på maktpositioner och fatta den rad av beslut i livet som krävs för att ha möjlighet att nå de allra högsta maktpositionerna.

I boken tecknas en ljus bild av kvinnors möjligheter förutsatt att ett antal åtgärder vidtas som minskar den tidsmässiga och känslomässiga konflikten mellan familj och karriär.

Professor Magnus Henrekson är verksam vid Handelshögskolan i Stockholm. Han forskar huvudsakligen kring förklaringar till ekonomisk tillväxt och företagandets villkor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vägar till ökad jämställdhet i svenskt näringsliv
  2. +
  3. Familjen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Familjen av Johanna Bäckström Lerneby (pocket).

Köp båda 2 för 336 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »