De politiska spelreglernas betydelse : fyra studier i författningspolitik (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SNS författningsprojekt
Antal sidor
122
Utgivningsdatum
2004-06-01
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Petersson, Olof (red.)
Dimensioner
230 x 155 x 10 mm
Vikt
249 g
SAB
Oc,Ocgaa
ISBN
9789171509611
De politiska spelreglernas betydelse : fyra studier i författningspolitik (häftad)

De politiska spelreglernas betydelse : fyra studier i författningspolitik

Häftad Svenska, 2004-06-01
219
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Den folksuveränitetsprincip som ligger till grund för det demokratiska styrelsesättet innebär att all offentlig makt utgår från folket. Demokratin är en ordnad form för maktutövning och den demokratiska processen organiseras genom en uppsättning spelregler.
Denna bok samlar fyra studier som på olika sätt analyserar de politiska spelreglernas betydelse. Dessa undersökningar har fungerat som underlag för slutsatserna i Demokratirådets rapport (Demokratins grundlag), men de har så stort självständigt intresse att de publiceras i bokform. Läsaren får därmed en inblick i aktuell forskning om demokratins konstitutionella förutsättningar.
Birgitta Swedenborg (nationalekonom och forskningsledare vid SNS) redovisar en omfattande ekonomisk forskning om effekterna av valsystem, folkomröstningar, decentralisering och parlamentets organisering.
Allen Schick (professor vid universitetet i Maryland och forskare vid Brookinginstitutet i Washington) diskuterar, med utgångspunkt i amerikanska erfarenheter, hur folkvalda politiker kan få ett sakligt och kvalificerat underlag för sina beslut.
Lauri Karvonen och Björn Grönholm (statsvetare vid Åbo Akademi) visar att ett nytt valsystem skulle få dramatiska konsekvenser för svensk politik.
Magnus Enzell (fil.dr i statskunskap vid Stockholms universitet) går igenom ett århundrades författningsdebatt och gör en kartläggning av Sveriges konstitutionella kultur.
Boken har redigerats av Olof Petersson, forskningsledare vid SNS.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De politiska spelreglernas betydelse : fyra studier i författningspolitik
  2. +
  3. Demokrati i EU Demokratirådets rapport 2003

De som köpt den här boken har ofta också köpt Demokrati i EU Demokratirådets rapport 2003 av Olof Petersson (häftad).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olof Petersson

Övrig information

Den folksuveränitetsprincip som ligger till grund för det demokratiska styrelsesättet innebär att all offentlig makt utgår från folket. Demokratin är en ordnad form för maktutövning och den demokratiska processen organiseras genom en uppsättning spelregler. Denna bok är ett bidrag till diskussionen om de politiska spelreglernas betydelse.

Birgitta Swedenborg redovisar en omfattande ekonomisk forskning om effekterna av valsystem, folkomröstningar, decentralisering och parlamentets organisering. Allen Schick diskuterar, med utgångspunkt i amerikanska erfarenheter, hur folkvalda politiker kan få ett sakligt och kvalificerat underlag för sina beslut. Lauri Karvonen och Björn Grönholm visar att ett nytt valsystem skulle få dramatiska konsekvenser för svensk politik. Magnus Enzell går igenom ett århundrades författningsdebatt och gör en kartläggning av Sveriges konstitutionella kultur.
Boken har redigerats av Olof Petersson, forskningsledare vid SNS. Övriga författare: Magnus Enzell, Björn Grönholm, Lauri Karvonen, Allen Schick, Birgitta Swedenborg.