Upplysningen (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
1997-01-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Originalspråk
Engelska
Dimensioner
180 x 112 x 8 mm
Vikt
80 g
SAB
Be.43,Dbc.43,D
ISBN
9789171730787
Upplysningen (pocket)

Upplysningen

en introduktion

(3 röster)
Pocket Svenska, 1997-01-01
60
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Upplysningen på 1700-talet är en av de mest spännande och viktiga strömmarna i europeisk kultur. I kamp mot tyranni, okunnighet och vidskepelse formulerade den ideal som än i dag bygger under vårt samhälle: en tro på förnuft, kritik, tankefrihet, religions- och yttrandefrihet, vetenskapens värde, kampen för framåtskridande. Upplysningsyänkarna undergrävde l?ancien régime och försåg franska revolutionen med dess idéer.
Likväl var upplysningen inte en enkel ensartad rörelse. Som nyare forskning visat skilde sig dess ledande gestalter - tänkare som Voltaire, Diderot, Hume, Rousseau och Kant - mycket från varandra. Vad som stod i förgrunden växlade under seklets gång. Och upplysningens religiösa synsätt och politiska fältrop skilde sig från land till land.
Inte heller kan den alltför glättiga bilden av upplysningen godtas längre. Upplysningen hade sin mörka sida, den understödde många gånger despotin och föraktade massorna. Och den hyste tvivel på sin förmåga: medförde civilisationen verkligen äkta framsteg? Eller borde vi försöka återuppväcka naturtillståndet?
Upplysningen - en introduktion utforskar utifrån en upplysningsvänlig inställning all den sammansatthet som upplysningen bar på. Den sammanfattar och utvärderar den moderna och aktuella forskningen och ger en ny och heltäckande bild av denna mångskiftande rörelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Upplysningen
  2. +
  3. Västerlandets idéhistoria 1800-1950

De som köpt den här boken har ofta också köpt Västerlandets idéhistoria 1800-1950 av Gunnar Eriksson (kartonnage).

Köp båda 2 för 259 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Upplysningen