Sexualitetens historia Bd 1 Viljan att veta (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2002-01-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Britta Gröndahl
Originalspråk
Franska
Originaltitel
Histoire de la sexualité La volonté de savoir.
Medarbetare
Johansson, Per Magnus
Dimensioner
210 x 140 x 15 mm
Vikt
250 g
SAB
Kt
ISBN
9789171731555
Sexualitetens historia Bd 1 Viljan att veta (häftad)

Sexualitetens historia Bd 1 Viljan att veta

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2002-01-01
210

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När Michel Foucault dog 1984, 57 år gammal, var han en av de mest betydelsefulla och kontroversiella personerna i den intellektuella världen. Med arbeten som Vansinnets historia, Vetandets arkeologi och Övervakning och straff hade han skaffat sig en självständig ställning och ett ansenligt inflytande. Han var lärd, orädd och politiskt aktivt. Sexualitetens historia (i tre band) kom att bli hans sista verk. Utgångspunkten för det första bandet, Viljan att veta, är varför vi så insisterande hävdar att vi är sexuellt förtryckta. Foucault analyserar de ideologiska faktorer som genomsyrat maktens tal om sexualiteten. En förutsättning i det talet är att det finns en sanning att uppdaga om sexualiteten i oss och att den kan framträda i bekännelsens form. Makten vill veta, och den lyckas inte sällan göra sin vilja till vår egen. Från att ha betraktat sexualiteten som syndfull talar människan nu skuldtyngd om att hon borde bli mer frigjord. Det är detta spel mellan makt och vetande som Foucault undersöker, och han hävdar att det inte resulterat i vad makten avsett - en kontrollerbar sexualitet. Sexualiseringen har funnit nya, mångfaldiga uttrycksvägar via den väv av njutning-makt som den monogamt heterosexuella familjens privilegierade ställning givit tillgång till.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sexualitetens historia Bd 1 Viljan att veta
 2. +
 3. Övervakning och straff : fängelsets födelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Övervakning och straff : fängelsets födelse av Michel Foucault (häftad).

Köp båda 2 för 472 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Sexualitetens historia Bd 1 Viljan att veta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Dekonstruera och förstå dig och andra
  Bokmalen, 19 januari 2024

  För den som vill fördjupa sig i hur vi som människor utvecklar tankar och idéer som styr våra kroppar och liv. Tankesystem, maktrelationer och motstånd. Det är frigörande att läsa denna bok samtidigt som man även förstår hur ofria vi är, fångade i "diskursernas brokighet" (citat Foucaults ur hans bok Vetandets arkeologi, som också är intressant men lite mer svårläst).

 2. Focault är obligatorisk litteratur vid de flesta...
  Sebastian Lindqvist (Stockholm), 4 september 2013

  Focault är obligatorisk litteratur vid de flesta humanistiska utbildningarna i Sverige. Han är dock en författare av lägre klass och svårfrälst

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Michel Foucault