Lyrikens liv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2005-01-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Enel Melberg
Originalspråk
Norska
Medarbetare
Janns, Christian, Melberg, Arne, Refsum, Christian
Dimensioner
230 x 160 x 30 mm
Vikt
540 g
SAB
G:03,G:df
ISBN
9789171732071

Lyrikens liv

introduktion till att läsa dikt

(12 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2005-01-01
237
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken diskuterar olika svar på frågan om vad lyrik är och presenterar lyrikanalysens grundläggande begrepp. Den går igenom olika lässtrategier och sätt att se på lyrikläsning. Centrala lyriska former och undergenrer tas upp, liksom frågan om diktens förhållande till den litterära institutionen, till genrer, prosa och olika medier. Bokens resonemang bygger på ett stort antal svenska och internationella dikter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lyrikens liv
 2. +
 3. Skriva poesi : om diktandets hantverk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund (kartonnage).

Köp båda 2 för 492 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Lyrikens liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra bok för den som är intresserad av lyrik.
  Lindasbocker (Sölvesborg), 22 september 2019

  Studerar litteraturvetenskap och uppskattar boken. Språket i boken underlättar läsningen samt förståelsen för lyrik.
  Rekommenderar boken verkligen för den som är intresserad av litteraturhistoria och lyrik!

 2. Väldigt fin
  Annika Lisshagen, 23 februari 2017

  ingång i lyriken. Hur man lär sig läsa dikter med maximal behållning. Stor hjälp när man ska närma sig modernare poesi.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

Övrig information

Liksom all annan konst är lyrik ett arbete med form. Ibland är formen given av de yttre eller fasta ramarna, andra gånger skapar dikten sin egen form. Dikten förhåller sig alltid till en tradition, ofta till flera, men inte alltid för att uppfylla dem. Varje dikt är olik alla andra och en god läsare är en som genom kunskap och känslighet försöker respektera det Peter Szondi kallar diktens »monarkiska drag», dess karaktär av att vara en unik händelse. Att vara lyhörd för diktens särart innebär också att vara uppmärksam på det sammanhang dikten kommit till i och därför också är ett uttryck för. Vi önskar att läsaren ska få kännedom om dominerande former och tendenser, samtidigt som vi betonar att varje enskild dikt förtjänar sin egen behandling för att komma till sin rätt. Vi vill förmedla kunskap men vi vill också förmedla öppenhet och lyhördhet för de nyanser i det poetiska uttrycket som aldrig kan passa in i en lyrikdefinition. Ur förordet Bokens första del diskuterar olika svar på frågan om vad lyrik är och presenterar lyrikanalysens grundläggande begrepp. Andra delen går igenom olika läsarstrategier och sätt att se på lyrikläsning. Tredje delen presenterar centrala lyriska former och undergenrer. Den tar också upp frågan om diktens förhållande till den litterära institutionen, till genrer, prosa och olika medier. Bokens resonemang bygger på ett stort antal svenska och internationella dikter. Christian Janss arbetar på Ibsencentret i Oslo. Han har disputerat på en avhandling om Hölderlin. Christian Refsum är verksam vid universitetet i Oslo. Han har disputerat på en avhandling om Baudelaire och Mallarmé i Norden. Arne Melberg som svarar för den svenska bearbetningen är professor i litteraturvetenskap i Oslo.