Den kreativa klassens framväxt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
445
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Anna Sörmark
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The rise of the Creativa Class
Dimensioner
230 x 154 x 27 mm
Vikt
720 g
SAB
Oabka
ISBN
9789171732378
Den kreativa klassens framväxt (häftad)

Den kreativa klassens framväxt

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2006-03-01
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Den här boken beskriver framväxten av en ny social klass. Om du är forskare eller ingenjör, arkitekt eller designer, författare, konstnär eller musiker, om din kreativitet är det viktigaste redskapet i ditt arbete i affärsvärlden, utbildnings-sektorn, vården, rättsväsendet eller något annat yrke, så är du en medlem av denna klass... Precis som den feodala aristokratins makt och identitet byggde på medlemmarnas ärvda kontroll över mark och människor, och borgarklassens på medlemmarnas roller som köpmän och fabriksägare, bygger den kreativa klassens identitet på medlemmarnas roller som förmedlare av kreativitet. Eftersom kreativitet är drivkraften bakom ekonomisk tillväxt blir den kreativa klassen, mätt i inflytande, samhällets dominerande klass. Endast genom att förstå den nya klassens framväxt kan vi börja förstå de omfattande och till synes osammanhängande förändringarna i vårt samhälle och ta oss an vår framtid på ett mer intelligent sätt.» Så formulerar Richard Florida grundtesen i sin mycket uppmärksammade studie av den kreativa klassen. Han beskriver och analyserar vad som karaktäriserar denna nya klass ekonomiskt, socialt och kulturellt. Främst handlar det om individualitet, kompetens samt hög värdering av mångfald och öppenhet. I en ekonomi där kreativiteten kommit att bli den viktigaste insatsvaran är det regioner och städer som förmår erbjuda miljöer som är gynnsamma för kreativa människor som blir centra för tillväxt och utveckling. Och där de kreativa talangerna flockas, dit flyttar också kunskaps- och tillväxtföretag. Richard Florida är professor i Public Policy vid George Mason University i Virginia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den kreativa klassens framväxt. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Klassiker
    Matilda, 24 mars 2015

    Richard Floridas kreativa klass är en klassiker och måste-läsning för alla som arbetar med planering och politik. Hans tes har fått enormt genomslag och det är viktigt att läsa originalet för att förstå honom och skapa sig en egen uppfattning. Välskriven bok! Jag sympatiserar knappast med hans tankesätt men det är viktigt att känna sina fiender.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Den kreativa klassens framväxt

Övrig information

»Den här boken beskriver framväxten av en ny social klass. Om du är forskare eller ingenjör, arkitekt eller designer, författare, konstnär eller musiker, om din kreativitet är det viktigaste redskapet i ditt arbete i affärsvärlden, utbildnings-sektorn, vården, rättsväsendet eller något annat yrke, så är du en medlem av denna klass. Precis som den feodala aristokratins makt och identitet byggde på medlemmarnas ärvda kontroll över mark och människor, och borgarklassens på medlemmarnas roller som köpmän och fabriksägare, bygger den kreativa klassens identitet på medlemmarnas roller som förmedlare av kreativitet. Eftersom kreativitet är drivkraften bakom ekonomisk tillväxt blir den kreativa klassen, mätt i inflytande, samhällets dominerande klass. Endast genom att förstå den nya klassens framväxt kan vi börja förstå de omfattande och till synes osammanhängande förändringarna i vårt samhälle och ta oss an vår framtid på ett mer intelligent sätt.»
Så formulerar Richard Florida grundtesen i sin mycket uppmärksammade studie av den kreativa klassen. Han beskriver och analyserar vad som karaktäriserar denna nya klass ekonomiskt, socialt och kulturellt. Främst handlar det om individualitet, kompetens samt hög värdering av mångfald och öppenhet. I en ekonomi där kreativiteten kommit att bli den viktigaste insatsvaran är det regioner och städer som förmår erbjuda miljöer som är gynnsamma för kreativa människor som blir centra för tillväxt och utveckling. Och där de kreativa talangerna flockas, dit flyttar också kunskaps- och tillväxtföretag. Richard Florida är professor i Public Policy vid George Mason University i Virginia.