Heligt och profant : om det religiösas väsens (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
170
Utgivningsdatum
2008-07-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Alf Ahlberg
Dimensioner
185 x 116 x 10 mm
Vikt
220 g
SAB
C
ISBN
9789171732729
Heligt och profant : om det religiösas väsens (häftad)

Heligt och profant : om det religiösas väsens

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2008-07-01
169
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Mircea Eliades lilla bok Det heliga och det profana (1957) är en religions-vetenskaplig klassiker. Den är en populariserad sammanfattning av hans tidigare arbeten, skriven på uppdrag av det tyska förlaget Rowohlt och sedan utgiven på en rad andra språk. Eliade beskriver själv boken som en allmän introduktion till religionshistorien.

I sin inledning till boken skriver Ola Sigurdson: »Även om forskningen om religion i dag inte hyser samma optimistiska tillförsikt om att kunna finna en entydig definition utan nöjer sig med att konstatera vissa familjelikheter mellan de olika religionerna och därmed avstår från att bestämma vare sig religionens centrum eller dess periferi klarar vi oss inte utan någon form av generalisering. Som ett slags heuristiskt hjälpmedel för vår förförståelse äger Eliades religionstolkning fortfarande sitt berättigande. Kanske är det trots allt den renodling av ett perspektiv som vi möter i Heligt och profant som gör att den fortfarande är aktuell och räknas till klassikerna. Även om Heligt och profant inte säger allt om religion eller ens något om all religion, säger den förmodligen något viktigt om en del religion och kanske också om vissa dimensioner av vår samtid som blir allt mer tydliga när religion som ett globalt fenomen åter är på väg tillbaka, inte minst i det moderna västerlandets kritiska reflektion.»
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Heligt och profant : om det religiösas väsens
 2. +
 3. Varför religionsvetenskap? : en ämnesintroduktion för nya studenter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varför religionsvetenskap? : en ämnesintrodukti... av Stefan Arvidsson (häftad).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Heligt och profant : om det religiösas väsens. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mircea Eliade, bildningsförmedlare
  Carl Björklund (Västerås), 16 november 2018

  Mircea Eliade är en av de stora religionshistorikerna. Han ska jämföras med Emile Durkheim och Max Weber. Boken ger en bra översikt men också fina insikter i hans idévärld. Med rötterna i Europa och mannaåren i USA spänner han över det profana och det sakrala har han unik insikt och erfarenheter som vi får del av i boken på ett lättläst språk. Rekommenderas till den som söker vidga sin bildning.

 2. Fantastisk bok i ämnet religionshistoria
  Tomas Ekroth, 6 april 2016

  Tar dig igenom en värld av sällan skådad nivå av djuphet med begrepp som axis mundi. Helt klart läsvärd om man önskar läsa om Eliades teori i synnerhet och religionshistoria i allmänhet.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Heligt och profant : om det religiösas vä...