Homo Capax : texter av Paul Ricoeur om etik och filosofisk antropologi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2011-03-29
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Eva Backelin
Medarbetare
Kristensson Uggla, Bengt (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 25 mm
Vikt
460 g
SAB
Dg,170
ISBN
9789171733375
Homo Capax : texter av Paul Ricoeur om etik och filosofisk antropologi (häftad)

Homo Capax : texter av Paul Ricoeur om etik och filosofisk antropologi

Häftad Svenska, 2011-03-29
199
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Paul Ricur (19132005) är en av samtidens stora filosofer. Som ingen annan har han gjort dialogen till det centrala temat för sin filosofi: den mellanmänskliga dialogen, men också den hermeneutiska med texter och den konstruktiva dialogen mellan olika filosofiska skolor.
Detta urval texter från den senare Paul Ricurs författarskap är hämtat från perioden 19722004. Urvalet domineras omfångsmässigt av den etik som han presenterade inom ramen för en sin studie av självet: Soi-même comme un autre (1990). I de tre studier som utgör denna etik tar han läsaren med på en resa genom det moralfilosofiska landskapet. Han diskuterar ingående de mest betydande historiska referenserna, som Aristoteles, Kant och Hegel, tillsammans med samtida etiska teorier som Rawls rättviseteori, Habermas diskursetik, fenomenologisk etik och dygdeetik. Det handlar om tre komprimerade kapitel där Ricur stakar ut sin egen väg. Sin etiska vision summerar han på följande vis: strävan efter det goda livet med och för andra inom rättvisa institutioner.
Dessa tre kapitel ramas in av två texter. Dels en föga uppmärksammad text från 1972, Tillägnelse, som lyfter fram de antropologiska förutsättningarna för den texthermeneutik som Ricur utvecklade från och med 70-talets första år och som hänger intimt samman med hans moralfilosofiska reflexioner. Dels en fjorton år yngre text, hämtad från det som kom att bli Ricurs sista stora verk, Parcours de la reconnaissance (2004), där hans etiska reflexion relateras till en antropologisk teori om mänskliga förmågor och om olika former av erkännande. Boken avslutas med ett samtal med Ricur om makten, rättvisan och det goda livet.
Paul Ricur var professor i filosofi vid olika franska universitet och i filosofisk teologi i Chicago.

Boken har sammanställts av Bengt Kristenson Uggla, professor vid Åbo akademi, som också svarar för en introduktion och separata presentationer av de valda texterna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Homo Capax : texter av Paul Ricoeur om etik och filosofisk antropologi
  2. +
  3. Minne, historia, glömska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minne, historia, glömska av Paul Ricoeur (häftad).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Homo Capax : texter av Paul Ricoeur om et...