Förnuft och rationalitet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2011-05-31
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Henrik Gundenäs
Dimensioner
185 x 115 x 5 mm
Vikt
80 g
ISBN
9789171733467
Förnuft och rationalitet (häftad)

Förnuft och rationalitet

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2011-05-31
93
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det latinska ordet ratio ligger till grund för två mycket olika men besläktade idétraditioner inom analysen av mänskligt beteende. Å ena sidan den tradition som ställer förnuft mot passioner och, på senare tid, mot intressen. Å andra sidan den långt senare tillkomna idén om rationella val, dvs. val som är rationella i ljuset av en aktörs preferenser och uppfattningar. Om teorin om rationella val har utarbetats med stor noggrannhet, kan inte detsamma inte sägas om förnuftsidén. Med stöd hos klassiska författare såväl som modern samhällsforskning, och med historiska såväl som samtida exempel, utvecklar Jon Elster idén om förnuft som opartiskhet och välgrundade uppfattningar och klargör dess förhållande till teorin om rationella val.

Jon Elster är en av dagens mest framstående samhällsteoretiker. Han har ett omfattande och inflytelserikt författarskap i skärningspunkten mellan analytisk filosofi och samhällsvetenskap. Två genomgående teman i författarskapet är rationalitet/irrationalitet och principerna för samhällsvetenskapliga förklaringar. I Förnuft och rationalitet, baserad på hans installationsföreläsning som professor vid Collège de France, sammanfattar han elegant och tillgäng ligt sina mångåriga reflektioner kring rationalitetens villkor och gränser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förnuft och rationalitet
  2. +
  3. Moral och rationalitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Moral och rationalitet av Derek Parfit (häftad).

Köp båda 2 för 227 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Förnuft och rationalitet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Utmärkt översikt
    Sören G Lindgren, 1 maj 2016

    Jon Elster introduktionsföreläsning i Frankrike är en utmärkt idéhistorisk översikt av det rationella tänkandet. Även om texten är relativt lättläst är det frågan om koncentrerad lärdom, som kräver oavbruten uppmärksamhet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jon Elster