Konvergenskulturen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2012-05-03
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Per Sjödén
Dimensioner
225 x 154 x 21 mm
Vikt
570 g
ISBN
9789171733689
Konvergenskulturen (häftad)

Konvergenskulturen

(1 röst)
Häftad Svenska, 2012-05-03
213
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Välkommen till konvergenskulturen! Här möts och korsas nya och gamla medier, här kolliderar gräsrotsentusiaster och de stora mediebolagen, med ett resultat som ofta är allt annat än det förväntade.
1900-talets masskultur förutsatte passiva konsumenter. Vid slutet av århundradet introducerades en rad medietekniker som gjorde det möjligt för amatörer att producera eget medieinnehåll.
Bandspelaren och videon innebar till exempel nya möjligheter till medial kulturproduktion, och internet har inneburit en kreativ revolution där den digitala användarkulturen allt mer blandas samman med det masskulturella utbudet. Det som kallas för webb 2.0 möjliggör ett transmedialt berättande och suddar ut gränsen mellan sändare och mottagare. Den centrala frågan är därför inte vad medierna gör med oss - utan vad vi gör med medierna.
Henry Jenkins hävdar att mediekonvergensen kommer att omforma den västerländska populärkulturen. Medieindustrin ser nya möjligheter att sprida sitt innehåll över fler kanaler och på så sätt nå en större marknad och ökade intäkter. Samtidigt uppfattar konsumenterna det nya medieklimatet som ett öppet offentligt rum som inte står under företagens kontroll. I vissa fall går företagens och gräsrotsentusiasternas intressen hand i hand och de stärker varandra genom att skapa ömsesidigt gynnsamma och allt tätare relationer mellan medieproducenter och konsumenter. I andra fall är intressena motstridiga och konflikter uppstår.

Henry Jenkins är professor vid MIT och leder dess program i komparativa mediestudier. Han är författare till en rad böcker om media och populärkultur. Samma år som Konvergenskulturen utkom på engelska (2006) gav han också ut Bloggers and Gamers: Exploring Participatory Culture.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konvergenskulturen
  2. +
  3. Populärkultur - teorier, metoder och analyser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Populärkultur - teorier, metoder och analyser av Simon Lindgren (häftad).

Köp båda 2 för 570 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henry Jenkins