Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2012-12-21
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
210 x 135 x 18 mm
Vikt
432 g
SAB
Uhb
ISBN
9789171733924
Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö (häftad)

Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2012-12-21
249
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den moderna människan sätter sin tilltro till tekniken. Men är själva föreställningen om "teknik" en kulturell illusion? I Myten om maskinen utmanar Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds universitet, idén att mänskligheten är förenad i en gemensam utveckling mot allt effektivare teknik. Istället hävdar han att modern teknik förutsätter ett slags globalt nollsummespel med ojämna resursflöden, som gör det möjligt för rikare delar av världssamhället att vinna tid och rum på bekostnad av de fattigare delarnas människor och miljö. Vi föreställer oss maskinens funktioner som frikopplade från de samhälleliga utbytesrelationer som gör den ekonomiskt och fysiskt möjlig. Men även den ångmaskin som blev kärnan i den industriella revolutionen var oupplösligt förbunden med slavarbete och jordförstöring på avlägsna bomullsplantager. Vår retorik om "hållbar utveckling" avslöjar de paradoxer som omger myten om maskinen. Hit hör de motstridiga signaler vi får om globalisering, tillväxt, konsumtion, återvinning, oljetoppen, biobränslen och klimatkrisen. Ytterst bottnar problemen i vår modernitet - de förändrade relationer till naturen, medmänniskor, självet och livsmening som alstras av pengar och antagandet om alltings utbytbarhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö
  2. +
  3. Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och glo... av Alf Hornborg (häftad).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tankar som ruckar på världsordningen!
    Pinnen, 22 april 2014

    Boken består av en samling essäer som får en att tänka i större banor och ifrågasätta vår västerländska livsstil. Stundtals är den lite svårläst - man måste förstå begreppet exergi för att helt kunna förstå Hornborgs resonemang. Men den är absolut läsvärd, eller kanske till och med nödvändig för att börja tänka konstruktivt i vår globala värld.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Alf Hornborg