Monoteism och våldets språk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
69
Utgivningsdatum
2013-05-14
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Svenja Hums
Dimensioner
191 x 120 x 10 mm
Vikt
348 g
SAB
Cm.02
ISBN
9789171734099
Monoteism och våldets språk (inbunden)

Monoteism och våldets språk

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2013-05-14
129
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Jan Assmann är en tysk egyptolog, känd för sin tes om att monoteismens uppkomst vid judarnas uttåg ur Egypten. Men Assmann har också varit verksam utanför det egyptologiska fältet. Han har dels utvecklat en teori om kulturellt minne och dels studerat monoteismens politiska implikationer. Montoteism och våldets språk sammanfattar mycket av hans tänkande om såväl kulturteori som monoteism. Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, bidrar med en essä som introducerar Assmans författarskap.

Det finns ett våldsamt drag i de bilder som har använts för att tala om Gud, menar Assmann. Föreställningen om en nitälskande och svartsjuk Gud motsvaras av en trosform som vill vara ren och utesluta alla blandformer och där omvändelse alltid har företräde framför assimilering. En sådan inställning omöjliggör en dialog - och fredlig samexistens - mellan olika religiösa perspektiv. Mellan det gamla och det nya kan det bara finnas ett radikalt brott.
En sådan retorik är ?semantisk dynamit? och har alstrat konflikter också i vår tid. Det är inte minst de religiösa exklusivitetsanspråken som får konkreta - och våldsamma - politiska konsekvenser. Monoteismen måste inte vara våldsbenägen, men har ofta varit det i den form i vilken den förmedlats. Assmann vill göra oss medvetna om de här föreställningarnas historiska ursprung och därigenom bidra till att begränsa deras destruktiva inflytande. Syftet med hans skrift är inte bara analytiskt, utan också terapeutiskt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Monoteism och våldets språk
  2. +
  3. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv... av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (pocket).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Assmann