Löftet om lycka. Estetik, musik, bildning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2013-08-12
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
212 x 135 x 23 mm
Vikt
424 g
ISBN
9789171734129
Löftet om lycka. Estetik, musik, bildning (häftad)

Löftet om lycka. Estetik, musik, bildning

(1 röst)
Häftad Svenska, 2013-08-12
209
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Romanförfattaren Stendhal säger att konsten ger ett löfte om lycka. Filosofen Theodor W. Adorno tolkar detta så att konsten pekar på det i tillvaron som förebådar utopin. Men, säger Adorno, tillvaron lämnar allt mindre plats för det utopiska. Därför måste konsten överge sitt löfte och frigöra sig. Denna bok, vars titel inspirerats av dessa tankar om löftet om lycka, innehåller arton bidrag om estetik, musik och bildning. Tematiskt sträcker sig texterna från den franska 1700-talsförfattaren Émilie du Châtelet, 1960-talets kulturdebatt och den digitala teknikens betydelse i samtida arkitektur till skolträdgårdar och musik utbildningar. Några andra bidrag handlar om G. W. F. Hegels och Karl Marx estetiska tänkande, Richard Wagners "Tristan och Isolde", Wilhelm Stenhammars "Kantat till öppnande av Allmänna konst- och industriutställningen" 1897 och Bob Dylans sångpoesi. Tidsrymden bland texterna är omfattande, perspektiven många, med tvära kast och oväntade möten mellan olika kunskapsområden och ämnes discipliner, men samtidigt finns här en röd tråd i form av konstellationen estetik, musik och bildning: mångfald i enheten, enhet i mångfalden.

Boken, som är tillägnad musikvetaren och idéhistorikern Sten Dahlstedt, är redigerad av idéhistorikerna Anders Burman, Rebecka Lettevall och Sven-Eric Liedman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Löftet om lycka. Estetik, musik, bildning
  2. +
  3. Tid för Europa : gemenskap, minne, hopp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tid för Europa : gemenskap, minne, hopp av Jon Wittrock, Rebecka Lettevall, Jayne Svenungsson, Anders Bartonek, Per Månson (häftad).

Köp båda 2 för 410 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna