Köpt tid : den demokratiska kapitalismens uppskjutna kris : Adornoföreläsningar i Frankfurt 2012 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
219
Utgivningsdatum
2013-11-27
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joakim Retzlaff
Originaltitel
Gekaufte Zeit : Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus : Frankfurter Adorno-Vorlesungen 2012
Medarbetare
Andersson, Philipp (form)
Dimensioner
210 x 138 x 15 mm
Vikt
341 g
SAB
Qaabm,330.122
ISBN
9789171734204
Köpt tid : den demokratiska kapitalismens uppskjutna kris : Adornoföreläsningar i Frankfurt 2012 (häftad)

Köpt tid : den demokratiska kapitalismens uppskjutna kris : Adornoföreläsningar i Frankfurt 2012

(4 röster)
Häftad, Svenska, 2013-11-27

Slutsåld

Den demokratiska kapitalismens finansiella och fiskala kris måste - menar den tyske sociologen Wolfgang Streeck - förstås som kulmen på en utveckling som inleddes runt 1970. Staterna har försökt köpa sig tid, genom 70-talets inflation, genom 80-talets statliga skuldsättning och från och med början på 90-talet genom privatiseringar, nedskärningar av de offentliga utgifterna och en ökning av hushållens skuldsättning. Denna utveckling har inneburit en grundläggande omvandling av efterkrigstidens välfärdskapitalism till en nyliberal ordning, som EU idag bidrar till att konsolidera.

Köpt tid tar sin utgångspunkt i de teorier om "senkapitalismen" som utvecklades inom Frankfurtskolan av bland andra Theodor W. Adorno, Jürgen Habermas och Claus Offe, teorier som enligt Streeck baserade sig på ett tidspräglat antagande om en framgångsrik keynesiansk krisreglering. Men bokens argumentation är vittfamnande och spänner över en rad olika skeenden: strejk vågen mot slutet av 1960-talet införandet av euron, bekämpandet av inflationen, containment-politiken under eurokommunismens tid, inkomstklyftornas snabba ökning och dagens fiskala kriser i länderna vid Medelhavet och på andra håll.

Boken, som ofta tar upp svenska förhållanden, har väckt stor uppmärksamhet och bland annat fått Jürgen Habermas att ta till orda mot Streecks slutsats att den europeiska integrationen måste stå tillbaka till förmån för ett stärkande av de nationalstater som utgjorde ramen för efterkrigstidens demokratiska kapitalism.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Wolfgang Streeck