Psykoanalys och humaniora (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2014-03-05
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
210 x 138 x 19 mm
Vikt
432 g
SAB
Docb
ISBN
9789171734266

Psykoanalys och humaniora

(8 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2014-03-05
225
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson griper sig i föreliggande essäsamling an det komplexa mötet mellan psykoanalys och humaniora och belyser detta ur en rad olika perspektiv, kulturhistoriska, teoretiska, praktiskt-kliniska och personliga. Han diskuterar vad Sigmund Freud, Jacques Lacan, Julia Kristeva och andra teoretiker på själslivets område kan lära oss om konstnärliga utövare som Leonardo da Vinci, August Strindberg och Robert Musil och vad konstnärlig gestaltning i sin tur kan tillföra den vetenskapliga reflektionen över våra psykologiska grundvillkor.

Johansson fördjupar sig bland annat i den i sammanhanget centrala omedvetna process som Freud benämner sublimering. Psykiskt lidande kan driva människor att söka ny kunskap om sig själva och därmed ge dem en ökad förmåga att sörja och bearbeta sina icke förverkligade önskningar, så att dessa antar en mer hanterlig ge stalt, en annan färg och form. Det är just i ensamheten och bristen, menar Freud, som konstnärlig och vetenskaplig aktivitet uppstår. Lidandet förvandlas på så vis till en drivkraft.

Psykoanalys och humaniora är också en bok där författaren ställer sig själv - och läsaren - inför mycket direkta existentiella frågor. ?Hur utmanar jag min ensamhet? På tu man hand eller ensam? Vilka uttrycksformer kan begäret och lusten finna? Vad gör jag med min brist i världen? Och vad gör den med mig??
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Psykoanalys och humaniora
  2. +
  3. Till det omöjligas konst : essäer om litteratur och psykoanalys

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till det omöjligas konst : essäer om litteratur... av Carin Franzén (häftad).

Köp båda 2 för 364 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Psykoanalys och humaniora. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Värdefull läsning om psykoanalys
    Elsie Qvarnström, 24 mars 2014

    Stor och intressant översikt hur en psykoanalytiker arbetar, vem skulle inte vilja bli föremål för det? Här bryr man sig om i grunden och är inte i första hand ute för snabb och tidsbesparande diagnos...

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Per Magnus Johansson