Nollsummespelet : teknikfetischism och global miljörättvisa (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
345
Utgivningsdatum
2015-05-15
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Eva Björkander-Mannheimer
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
Dimensioner
215 x 140 x 23 mm
Vikt
600 g
SAB
Uhb
ISBN
9789171734457
Nollsummespelet : teknikfetischism och global miljörättvisa (inbunden)

Nollsummespelet : teknikfetischism och global miljörättvisa

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-05-15
228
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Om vi menar allvar med retoriken om global hållbarhet och rättvisa måste vi vara beredda att ompröva våra mest grundläggande föreställningar om tekniska och ekonomiska framsteg. Det vi har uppfattat som utveckling och framsteg har genom historien i stor utsträckning varit en fråga om att förskjuta arbets- och miljöbelastning till människor med mindre köpkraft. Ofta har den ena gruppens framgångar genom ojämnt utbyte varit knutna till den andras förluster. Detta drag av nollsummespel blir särskilt tydligt om vi granskar den industriella revolutionen och den roll de fossila bränslena spelat i världshistorien, men det kan spåras genom flera årtusenden.

Alf Hornborg visar i denna bok att vår moderna bild av teknisk utveckling bygger på ett lokalt perspektiv - världen betraktad ifrån 1800-talets Europa - och på magiska föreställningar om teknikens väsen, som en i föremålen inneboende kraft snarare än något som möjliggörs av globala skillnader i priserna på arbete och naturresurser. Ett vidgat, globalt perspektiv ger oss anledning att betrakta teknik och inte minst pengar med nya ögon. Det är själva idén om pengar som ligger till grund för ojämnt utbyte.

"Nollsummespelet" vidareutvecklar resonemangen i Alf Hornborgs tidigare bok "Myten om maskinen" på flera sätt, bland annat genom att erbjuda en konkret vision för en hållbar ekonomi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nollsummespelet : teknikfetischism och global miljörättvisa
 2. +
 3. Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet och miljö

De som köpt den här boken har ofta också köpt Myten om maskinen : essäer om makt, modernitet ... av Alf Hornborg (häftad).

Köp båda 2 för 447 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nollsummespelet : teknikfetischism och global miljörättvisa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra sammafatning av nuläget
  Mattias Lindberg, 4 januari 2016

  Detta är den efterlängtade uppföljaren till myten om maskinen från 2007. Där Myten om Maskinen var en samling mer eller mindre sammanhängande artiklar är detta en genomtänkt bok. Här tar Alf Hornborg ett helhetsgrepp på frågan om hur ekologi och ekonomi hänger ihop och formar vårt världssamhälle igår, idag och imorgon. Bl.a. visar han hur modern teknik omfördelar resurser på det globala planet snarare än att skapa nya vilket har stora konsekvenser för vilka utvecklingsmöjligheter som är möjli... Läs hela recensionen

 2. Fantasik bok!
  Jörgen Hassler, 6 oktober 2015

  Det mest omvälvande jag läst sedan jag läste kommunisktiska manifestet i tonåren. Oerhört kondenserad, tar lång tid att läsa, men det är den värd!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Alf Hornborg