Män förklarar saker för mig (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
182
Utgivningsdatum
2016-03-09
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Helena Hansson
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
114 g
SAB
Ohj,Hce.04
ISBN
9789171734815
Män förklarar saker för mig (pocket)

Män förklarar saker för mig

(22 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-03-09
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Rebecca Solnits essä "Män förklarar saker för mig" har redan fått något av en feministisk klassikerstatus. Denna vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck publicerades ursprungligen på TomDispatch.com 2008. Essän väckte ett starkt gensvar på nätet och ledde till att uttrycket "mansplaining" myntades.

I föreliggande bok får essän sällskap av åtta besläktade texter av senare datum. Solnit tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).

Det finns, skriver Solnit, "ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld". Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt, trakasserier, näthat, våldtäkter och mord. Solnits vill bidra till en sådan helhetssyn. Och gjuta mod i alla (kvinnor och män) som tror på och kämpar för en förändring till det bättre.

Daidalos har av Solnit tidigare publicerat Gå vilse. En fälthandbok (2012) och Det avlägset nära (2014), associativa och vindlande och bitvis poetiska texter där platser och berättelser står i fokus. "Män talar, kvinnor förväntas lyssna. Rebecca Solnit visar kristallklart upp det maktspel som pågår, skriver Hanna Jedvik som läst en feministisk klassiker" /Göteborg-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Män förklarar saker för mig
 2. +
 3. Gå vilse. En fälthandbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gå vilse. En fälthandbok av Rebecca Solnit (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Män förklarar saker för mig. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Uppvaknande
  Katarina, 6 april 2023

  Det är en otroligt viktig bok som borde sättas i händerna på alla som vill förstå hur mansplaining funkar och hur lätt vi fastnar däri.

 2. Ett måste för feminister!
  Mia, 4 juli 2017

  Ett måste för alla intresserade av politik, psykologi, samhällsvetenskap och mänskliga relationer. En bok om osynliga patriarkala strukturer. Träffsäker och med "komiska" iakttagelser och exempel. Läs och bli inspirerad och upprörd!/Mia, Lund

 3. Sträckläsning
  Joe N, 19 april 2016

  Boken är lätt att läsa, riktigt bra och har skarpa analyser som pricksäkert förklarade strukturer i sammhället. De sju essäerna var så mycket lättare att ta sig igenom än jag trodde- jag slukade boken på fyra timmar! Rekomenderar varmt.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Rebecca Solnit