Universitet AB : om kommodifiering, marknad och akademi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2017-11-20
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Medarbetare
Erlingsson, Gissur Ó. (förf.) / Hyrén, Johan (förf.) / Karlsson Schaffer, Johan (förf.) / Puaca, Goran (förf.) / Rider, Sharon (förf.) / Waluszewski, Alexandra (förf.) / Ödalen, Jörgen (förf.) / Agnafors, Marcus (red.)
Dimensioner
135 x 21 x 12 mm
Vikt
279 g
SAB
Ep
ISBN
9789171735232
Universitet AB : om kommodifiering, marknad och akademi (häftad)

Universitet AB : om kommodifiering, marknad och akademi

Häftad Svenska, 2017-11-20
219
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Traditionellt har högre utbildning och forskning ansetts vara kvalitativt annorlunda än renodlade kommersiella varor och tjänster. Precis som vi har svårt att föreställa oss en marknad för medborgerliga rättigheter eller nobelpris, så skulle många av oss inte tänka på högre utbildning och forskning som en marknad där efterfrågan är den styrande mekanismen. Att vinstintresse och konkurrensfördelar skulle få styra den akademiska verksamheten framstår närmast som blasfemiskt.

Ändå är det just en sådan utveckling vi ser. Den här boken presenterar ett teoretiskt ramverk för att studera denna utveckling och undersöker vilka konsekvenser den har för olika delar av den akademiska verksamheten.

I bokens inledande kapitel ramar redaktören Marcus Agnafors in de följande kapitlen genom att presentera begreppet kommodifiering. Sharon Rider och Alexandra Waluszewski diskuterar hur begreppen "effektivitet" och "innovation" kommer till uttryck inom högre utbildning och forskning och Johan Hyrén redogör för hur olika institutionella logiker påverkar den akademiska verksamheten. Petra Angervall och Dennis Beach undersöker vad kommodifieringen av akademins arbetskraft betyder för olika grupper. Den förlorande gruppen är, menar de, kvinnliga lektorer med undervisningstunga anställningar. Margareta Carlén och Goran Puaca ifrågasätter att en marknadsorienterad högre utbildning, där anställningsbarhet och arbetsgivarens kravbild står i centrum, faktiskt levererar det studenter själva letar efter och det som samhället behöver. Till slut undersöker Douglas Brommesson, Gissur Ó. Erlingsson, Johan Karlsson Schaffer och Jörgen Ödalen hur den pedagogiska meriteringen värderas och bedöms.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Universitet AB : om kommodifiering, marknad och akademi
  2. +
  3. Livskoden enligt hjärnan : bygg starka hjärnmuskler som laddar dig med energi, ger livsglädje och en airbag mot stress

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livskoden enligt hjärnan : bygg starka hjärnmus... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »