Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2018-05-15
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Linus Kollberg
Originaltitel
Doughnut economics
Dimensioner
226 x 135 x 25 mm
Vikt
672 g
SAB
Qc
ISBN
9789171735294
Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi (inbunden)

Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-05-15
228
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
"Jag betraktar Kate Raworth som det tjugoförsta århundradets John Maynard Keynes. Genom att ge ekonomin nya ramar gör hon det möjligt för oss att förändra vårt sätt att se på oss själva, vår belägenhet och vilka vi vill vara. Nu gäller det bara att omsätta hennes idéer i politik. Läs hennes bok och kräv sedan att makthavarna börjar arbeta mot dess mål: mänskligt välstånd i en levande värld som frodas." /George Monbiot, "Guardian"

För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundradet när det gäller klimatet, miljön och resurserna måste vi förändra vårt sätt att tänka på det ekonomiska området. Politiska förändringar, teknologisk utveckling och ökad ekologisk medvetenhet krävs förstås också. Men ekonomin har en fullständigt avgörande betydelse i sammanhanget. Uppfattningen att tillväxt och ännu mer tillväxt är lösningen på alla problem riskerar att blockera all verklig förändring.

I den här boken presenterar ekonomen Kate Raworth - med många år Oxfam bakom sig - sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande med mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Raworths donutekonomi tar hänsyn till människors behov av social trygghet såväl som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Själva donutmodellen hjälper oss dessutom att visualisera vår belägenhet och våra möjligheter på ett klargörande vis.

Raworth går igenom den konventionella nationalekonomins förutsättningar och begränsningar och visar hur man kan utveckla det ekonomiska tänkandet utan att offra det som nationalekonomin varit bra på. Men hon är också miljömässigt uppdaterad och bygger vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden. Hennes bok ligger i miljödebattens absoluta framkant.

Kate Raworth är nationalekonom och knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridge universitetets Cambridge Institute for Sustainability Leadership. Hon har tidigare arbetat för Oxfam som "senior researcher" och har även varit involverad i arbetet inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi
 2. +
 3. Framgångsföretagandets nya geografi : så kan Stockholm bli Nordens Samarkand

De som köpt den här boken har ofta också köpt Framgångsföretagandets nya geografi : så kan St... av Nima Sanandaji, Maria Rankka (häftad).

Köp båda 2 för 397 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intresseväckande & tänkvärd
  L. Lord (Åre), 7 september 2018

  Precis som författaren skriver i sitt intro är detta ett perspektiv jag hade önskat under mina ekonomistudier! Är en någorlunda införståd i det ekonomiska språket så är den lättläst men jag tycker absolut att det ska läsas av alla som är nyfikna på modern ekonomisk teori och hållbarhet.

 2. enastående bok, en annan värld är möjlig
  anders olsson, 24 juli 2018

  Kate Raworth kallas för vår tids Keynes, så det var med stor förväntan jag läste boken. Och fick en stor läsuplevelse. Pedogigiskt och metodiskt så visar hon hur en föärnuftig ekonomi skulle kunna se ut. Utan pekpinnar och slängar. När börjar vi?

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kate Raworth