Efter Europa (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2018-01-26
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Henrik Gundenäs
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
Dimensioner
185 x 129 x 11 mm
Vikt
226 g
SAB
Obk-ae
ISBN
9789171735331
Efter Europa (häftad)

Efter Europa

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2018-01-26
179
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Att läsa den här boken är att möta en av dagens skarpaste europeiska hjärnor. Med en karakteristisk blandning av inlevelse och klarsyn ger oss Krastev i denna lärda essä just det vi behöver för att förstå Europas kris ... " /Timothy Snyder

"Ambitionen med denna bok är varken att rädda eller att sörja EU. Den är inte en i raden av skrifter om den europeiska krisens etiologi eller en stridsskrift riktad mot de europeiska eliternas korruption och kraftlöshet. Och den är absolut inte en euro skeptikers bekännelser. Den är helt enkelt en betraktelse över någonting som sannolikt kommer att inträffa och en analys av hur våra personliga erfarenheter av omvälvande historiska förändringar formar våra nuvarande handlingar. Vad som fascinerar mig är den politiska kraften i vad jag vill kalla ett "déjà vu- tillstånd" - där vi har en krypande känsla av att det som vi upplever i dag är en upprepning av en tidigare punkt eller händelse i historien." /Ur boken

"Den europeiska unionen har alltid varit en idé på jakt efter en verklighet." Det påpekar den bulgariske statsvetaren Ivan Krastev en smula ironiskt i inledningen till denna bok om ett integrationsprojekt som har hamnat i allt större praktiska svårigheter och förlorat mycket av sin politiska lyskraft. Det Europa som formades av andra världskriget och det kalla kriget finns egentligen inte längre. Nationalismen växer sig starkare över hela kontinenten samtidigt som välfärdsstaten, grundvalen för efterkrigstidens politiska tänkande, ifrågasätts. Eurokrisen och migrationsfrågan kunde ha lett till en europeisk samling, men har istället fördjupat misstroendet och splittringen inom unionen.

Krastev har inga särskilt höga tankar om unionens hittillsvarande krismedvetenhet. Och menar, tvärs emot den vanliga uppfattningen, att det stora hotet mot unionen snarare är ett uppror i centrum (Tyskland, Frankrike) än en fortskridande upplösning i periferin. I bokens uppslagsrika framtidsdiskussion - en diskussion som i hög grad också beaktar östeuropeiska erfarenheter - betonar han samtidigt de historiska processernas öppna karaktär och att framsteg inte nödvändigtvis behöver vara linjära. "Den som en gång varit åsyna vittne till en historisk omvälvning vet att historisk determinism är en illusion."

Statsvetaren Ivan Krastev föddes 1965 i Bulgarien. Han är verksam vid Centre for Liberal Strategies i Sofia och Institute for Human Sciences i Wien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Efter Europa
  2. +
  3. Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ljuset som försvann : en vidräkning med imitati... av Ivan Krastev, Stephen Holmes (inbunden).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Efter Europa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Kunskapsrik Europa - information
    Bo Brantmark, 22 februari 2018

    Författaren, av bulgarisk härkomst, ger en underbyggd information om tänkesätt och traditioner i väst och forna kommunistiska Östeuropa, som bidrar till förståelsen av aktuella motsättningar. För läsaren står det klart att skillnaderna i betraktelsesätt är så stora att öst- o västländerna inte passar i samma förening. Författarens (översättarens??) behandling av svenska språket är i princip korrekt men ibland så "avancerad" att man får läsa samma stycke flera gånger för att förstå det.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ivan Krastev

Bloggat om Efter Europa