Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
397
Utgivningsdatum
2019-09-18
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joachim Retzlaff
Originaltitel
Die Himmelsscheibe von Nebra
Dimensioner
220 x 140 x 35 mm
Vikt
720 g
SAB
Jfaz Nebra,Jfa.15,Jfa.05
ISBN
9789171735683
Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta (inbunden)

Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-09-18
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta Kan levereras innan julafton
»Jag tror aldrig att jag läst en så spännande arkeo logisk bok. [...] Den är som en thriller fylld med upptäckter och ny kunskap.» /Gert Scobel i vetenskapsprogrammet "Scobel"

»Himmelsskivan innebär en revolution för vår förståelse av Centraleuropas förhistoria. [...] en bok full av dramatik och omstörtande ny kunskap.» /Harald Asel i "RBB Inforadio"

»Det kan inte bli mer spännande än så här [...] Boken berättar om en värld som de flesta aldrig har hört talas om, trots att den existerat rakt under våra fötter.» /Stefan Nölke i "MDR Culture"

»Spännande, välskrivet och lärt.» /Harald Eggebrecht i "Süddeutsche Zeitung"


Det är inte alltid spektakulära fynd som för den arkeologiska forskningen framåt - med dagens undersökningsmetoder kan också oansenliga föremål ha mycket att berätta. Men i fallet med den så kallade himmelsskivan från Nebra i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt handlar det både om ett spektakulärt fynd och om ett vetenskapligt genombrott. Den närmare fyra tusen år gamla skivan - stor som en LP ungefär - är tillverkad i brons och guld och visar på ett sofistikerat sätt hur solåret och månåret förhåller sig till varandra. Skivan, som hittades av gravplundrare 1999 och först så småningom hamnade i vetenskapens händer, är alltså en tidig kalender. Och genom de många frågor som skivan har väckt har den i hög grad stimulerat till ny forskning om bronsåldern i Centraleuropa och den så kallade Úneticekulturen.

Harald Meller och Kai Michel börjar rimligt nog sin bok om himmelsskivan med själva föremålet - och låter oss ta del av en spännande och ibland lätt tragikomisk historia med polisiära, juridiska, arkeologiska och metallurgiska utmaningar av olika slag. Vem hade till exempel kunna tro att guldet på skivan kom från det avlägsna Cornwall? Men den hittills tämligen okända europeiska högkultur vi får möta i boken hade vidsträckta handelsförbindelser och kunde också på andra sätt mäta sig med civilisationerna i Mesopotamien, Egypten och Indusdalen. Europas bronsåldershistoria är kort sagt i färd med att formuleras om. Arkeologin kan fortfarande bjuda på överraskningar - och gör verkligen så i denna bok.

HARALD MELLER är landsarkeolog i delstaten Sachsen-Anhalt och föreståndare för Landesmuseum für Vorgeschichte. Han har under femton år lett ett inter nationellt forskarnätverk med fokus på himmelsskivan och den tidiga bronsåldern i Centraleuropa.

KAI MICHEL är historiker, författare och vetenskapsjournalist. Han har bland annat arbetat som vetenskapsredaktör för "Die Zeit".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta
 2. +
 3. Latin : en introduktion

De som köpt den här boken har ofta också köpt Latin : en introduktion av Andreas Nordin (häftad).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Himmelsskivan från Nebra : nyckeln till en svunnen kultur i Europas hjärta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Himmelsskivan
  John Arne Mårtensson, 2 september 2020

  Fantastisk bok som, utifrån fyndet av den sk Himmelsskivan i det nuvarande mellersta Tyskland, öppnar upp bevis för ett högt utvecklad samhälle, stat, för nära fyratusen år sedan. Mycket lärorik och läsvärd.

 2. Himmelsskivan från Nebra
  A Peters, 29 november 2019

  Boken är väldigt intressant, även om den här och där har lite brister vad gäller antingen författandet eller översättningen (drar ner till fyra stjärnor). Det är spännande att följa kunskapsutvecklingen som till stor del baseras på olika naturvetenskapliga metoder, som samtidigt vävs ihop med fakta från andra håll till en helhet som handlar om så mycket mera än bara detta spektakulära fynd. Avslutningen är lite spekulativ, men ändå fullt realistisk och dramatisk. Mycket läsvärd för att förstå... Läs hela recensionen

 3. Himmelskivan
  Leif Arvidsson, 25 oktober 2019

  Det är en mycket intressant bok om fyndet och turerna omkring den för att få tillbaka den till forskningen.
  Jag tycker den är bra och visar på olika kulturer omkring fyndet.

  Leif Arvidsson

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna