Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2019-10-18
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Henrik Gundenäs
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
Dimensioner
217 x 140 x 25 mm
Vikt
551 g
SAB
K.59,Ocgc
ISBN
9789171735713
Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok (inbunden)

Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-10-18
219
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När Berlinmuren föll 1989 tycktes framtiden både självklar och hoppfull. Den skulle bli demokratisk och liberal och omfatta östs integration i väst - västmakterna hade ju vunnit den ideologiska kampen, kapitalismen visat sin överlägsenhet över den socialistiska planekonomin och historien så att säga nått sitt slut. Några decennier senare, efter elfte september, Irakkriget, inbördeskriget i Syrien, annekteringen av Krim och en rad andra omskakande händelser, ter sig historien obehagligt närvarande igen och framtiden allt annat än självklar.

Ivan Krastev och Stephen Holmes visar i denna bok hur liberalismen har blivit ett offer för sin egen seger i kalla kriget. De menar att vi sedan dess har befunnit oss i en "imitationens epok" och att den öst- och centraleuropeiska ressentimentspolitiken i mångt och mycket går att förstå som en förvrängd spegelbild av en självtillräcklig liberalism. Vad högerpopulister från Viktor Orbán till Donald Trump har gemensamt är dessutom upplevelsen att ständigt vara ett offer för andras manipulationer, vilket får ursäkta alla egna aggressioner.

"Ljuset som försvann" belyser dagens stor- och maktpolitiska dynamik ur många överraskande synvinklar och diskuterar bland annat den fräcka, obesvärade och lojalitetstestande politiska lögnen och Kinas maktpolitiska pragmatism, två fenomen som håller på att förändra politikens spelregler. Har liberalismen - med eller utan förvrängda spegelbilder - längre någon framtid?

IVAN KRASTEV är medarbetare vid Institutionen för humaniora (IMW) i Wien och en av grundarna till den proeuropeiska tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR). Han har skrivit en rad böcker, bland annat den uppmärksammade "Efter Europa" som utkom 2018.

STEPHEN HOLMES är Walter E. Meyer Professor of Law vid NYU School of Law. Hans forskning inbegriper liberalismens historia den liberala demokratins kris efter kommunismens fall.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok
 2. +
 3. Är morgondagen redan här? : hur pandemin förändrar Europa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Är morgondagen redan här? : hur pandemin föränd... av Ivan Krastev (inbunden).

Köp båda 2 för 332 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ljuset som försvann : en vidräkning med imitationens epok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Enastående intressant.
  Bergljot Arnadottir, 15 februari 2020

  Vrider hjärnan flera varv. Bringar ny förståelse om Europa.
  En av de viktigaste texter om vår tid i Europa.
  Väntar otåligt på nästa.
  Har köpt den igen ett par gånger och gett bort.

  Läsockså Krastevs bok "Efter Europa".

 2. Överblick av politiken
  Siv Lisbeth Hamring, 2 december 2019

  När många funderar över hur högerpopulismen kunna sprida sig på det sätt den gjort ger den här boken tänkvärda förklaringar. Folkgrupper med kränkt stolthet blir begripliga. Detsamma gäller den ryska expansionen under Putin. Att sedan Trump kom till makten i USA och varför har andra tidigare klarat ut. Men en mycket intressant beskrivning av Kinas förhållanden och strategi gör boken riktigt angelägen.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna