Nerväxt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2020-04-14
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joel Nordqvist
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
SAB
Qad
ISBN
9789171735959
Nerväxt (häftad)

Nerväxt

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2020-04-14
179
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Ordet "tillväxt" fungerar närmast som en besvärjelse i vårt samhälle - tillväxt betraktas ju som en ovillkorlig förutsättning för välfärd och samhällsutveckling. Decennier av forskarvarningar om global uppvärmning, ohållbar resursanvändning och degraderade ekosystem har visserligen lett till omfattande diskussioner om "grön" eller "hållbar" tillväxt, men ännu inte, i ett större politiskt och ekonomiskt sammanhang, till något egentligt ifråga sättande av tillväxten som sådan.

Hur skulle ett samhälle som övergav tillväxten kunna utformas? Vad skulle "nerväxt" innebära i praktiken och vilka långsiktiga politiska och ekonomiska konsekvenser kan den tänkas få? Vad krävs för att människor frivilligt ska minska sin konsumtion och sin energianvändning? Och går nerväxt att förena med liberal demokrati, med tanke på att kapitalismen, nationalstaten och den liberala demokratin utvecklades i ett tätt samspel?

Det är sådana frågor som miljöekonomen Giorgos Kallis försöker svara på i denna brett upplagda bok om en av vår tids verkliga ödesfrågor. Han diskuterar också den tillväxtkritik som har artikulerats av forskare och tänkare från Rachel Carson och Herman Daley till Nicholas Georgescu-Roegen och Serge Latouche. Problemens allvar till trots är Kallis perspektiv i grunden hoppfullt. "Det finns ingenting ofrånkomligt eller permanent i historien eftersom samhällen alltid förändras och alltid kan förändra sina institutioner, värderingar och relationer."

Giorgos Kallis har en doktorsexamen i miljöpolitik och har dessutom studerat kemi, miljöteknik och ekonomi. Sedan 2010 är han professor vid ICREA i Barcelona och forskar om miljörättvisa och tillväxtgränser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nerväxt
  2. +
  3. The Welfare State and Economic Performance. SOU 2015:53 : Bilaga 4 till Långtidsutredningen 2015

De som köpt den här boken har ofta också köpt The Welfare State and Economic Performance. SOU... av Finansdepartementet (häftad).

Köp båda 2 för 392 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nerväxt. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Utopi eller möjlig framtid?
    Leif Hultgren, 12 maj 2020

    Om du har kommit till insikt att en ständig ekonomiskt tillväxt inte är möjlig utan att exploatera naturen och människan, om grön tillväxt ej tycks vara ett troligt scenario är nerväxt ett alternativ.
    Ett nerväxtsamhälle, som varken tillhör ytterligheterna kapitalism eller socialism, har som målsättning att skapa en social och ekologisk omdaning. Minska på miljöpåverkan och stärka välbefinnandet. Nerväxtekonomin kommer inte att vara inriktad på maximal tillväxt/vinst utan på att tillgodo... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Nerväxt