Laura Cereta och den lärda kvinnans uppkomst (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2021-03-15
Förlag
Bokförlaget Daidalos
SAB
Lz Cereta, Laura,Ohja-i:k.41
ISBN
9789171736185
Laura Cereta och den lärda kvinnans uppkomst (kartonnage)

Laura Cereta och den lärda kvinnans uppkomst

Kartonnage Svenska, 2021-03-15
205
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Laura Cereta var en tandlös änka på arton år - precis som så många andra italienskor för ett halvt årtusende sedan. Men det var i den åldern hon bestämde sig för att göra något unikt: att ge ut sin samling lärda brev. Hon ville, som kanske första kvinna i den västerländska kulturen, kalla sig scriptrix - författarinna.

Dryga tio år senare, 1499, var hon död. Hennes brevsamling hade passerat obemärkt. Först vår egen tid har börjat få upp ögonen för henne, för det har visat sig att hennes liv och verk ger intressanta perspektiv på hur den lärda kvinnan uppstod i det urbana, sekulära Europa. Hon tillhörde pionjär generationen, och fick som sådan pröva karriärvägar och tanke gångar som ingen anträtt före henne.

En lärd kvinna kunde godtas, till och med hyllas, så länge hon var ogift, underdånig och inte gjorde anspråk på manliga arenor och ämnen. Laura Cereta var den enda kvinna i sin generation som gjorde "fel" på samtliga punkter - hon blev medlem av en lärd akademi, hon drog sig inte för att debattera med eller läxa upp männen, hon krävde obruten studiero av sin make, kanske till och med undervisade i filosofi. Hon såg det, kort sagt, som en självklarhet att accepteras i lärda kretsar på samma sätt som en man. I sina brev försvarar hon sin ställning som kvinna med argument som förebådar den flera hundra år yngre moderna kvinnorörelsen.

Det här är den första biografi som har skrivits över henne. Den kopplar ihop hennes liv med den samtida humanistiska rörelsen och den lärda kvinnans uppkomst.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Laura Cereta och den lärda kvinnans uppkomst
  2. +
  3. Den övre luftens gudar : hur en grupp nytänkande antropologer förändrade vår syn på ras och kön

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den övre luftens gudar : hur en grupp nytänkand... av Charles King (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Bergman

  • Atomistic Spin Dynamics

    Olle Eriksson, Anders Bergman, Lars Bergqvist, Johan Hellsvik

    The purpose of this book is to provide a theoretical foundation and an understanding of atomistic spin-dynamics (ASD), and to give examples of where the atomistic Landau-Lifshitz-Gilbert equation can and should be used. As argued in the text, a de...