Självbetraktelser (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
333
Utgivningsdatum
2021-03-31
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Mikael Johansson
SAB
Daa
ISBN
9789171736215
Självbetraktelser (inbunden)

Självbetraktelser

(13 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-03-31
206
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
NYÖVERSÄTTNING!!.

Marcus Aurelius (121-180) var romersk kejsare. Men han var också filosof och förde - på grekiska, eftersom det var filosofins språk - en sorts filosofisk dagbok där han med hjälp av stoisk filosofi försökte bli klar över olika livsproblem. Själv betraktelser liknar med sin blandning av panorerande resonemang och drastiska konklusioner ingenting annat i den antika filosofiska litteraturen.

Verket blev senast översatt till svenska 1911. Mikael Johansson, lektor i grekiska vid Göteborgs universitet, tar i sin nyöversättning hänsyn till modern forskning om Marcus Aurelius och ligger betydligt närmare originaltexten än vad översättningen från 1911 gör. Han bidrar dessutom med en orienterande inledning och förklarande noter.

Nu går det alltså att möta Marcus Aurelius i ögonhöjd på svenska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Självbetraktelser
 2. +
 3. Handbok i livets konst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handbok i livets konst av Epiktetos (häftad).

Köp båda 2 för 291 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Självbetraktelser. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Marcus Aurelius: Självbetraktelser
  Sven Söderberg, 24 december 2021

  En mycket välkommen, fackmässigt genomförd , nyöversättning. Dessutom en mycket bra notapparat, för den som road av sådant (t.ex. jag).

  Det faktum att Mikael har valt att lägga översättningen när den ursprungliga texten är extra förtjänstfullt. Det ger åtminstone mig mera liv och blod åt framställningen, genom att den ter sig som sprungen direkt ur det nattliga noterandet, och inte som malt genom en välmenande lektörskvarn.

  Sven Söderberg

 2. Mycket bra!
  Sam E, 17 maj 2021

  Fantastiskt kul med en nyöversättning av detta odödliga verk. Det är ett riktigt privilegiuim att hålla boken i sin hand och veta att de nedskrivna tankarna en gång rymdes i huvudet på Aurelius.

  Mikael Johansson har gjort ett bra jobb med översättningen och den nyttiga inledningen. För skojs skull tog jag ett par stickprov och jämförde med översättningen från 1911. I mitt tycke är (lyckligtvis) den nya versionen snäppet vassare, även om skillnaderna är små.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Marcus Aurelius