Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2021-04-13
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Linus Kollberg
Dimensioner
27 x 205 x 140 mm
Vikt
600 g
SAB
Qc
ISBN
9789171736277

Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2021-04-13
169
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Jag betraktar Kate Raworth som det tjugoförsta århundradets John Maynard Keynes. Genom att ge ekonomin nya ramar gör hon det möjligt för oss att förändra vårt sätt att se på oss själva, vår belägenhet och vilka vi vill vara. Nu gäller det bara att omsätta hennes idéer i politik. Läs hennes bok och kräv sedan att makthavarna börjar arbeta mot dess mål: mänskligt välstånd i en välmående levande värld." /George Monbiot, Guardian

För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundradet när det gäller klimatet, miljön och resurserna måste vi förändra vårt sätt att tänka på det ekonomiska området. Politiska förändringar, teknologisk utveckling och ökad ekologisk medvetenhet krävs förstås också. Men ekonomin har en fullständigt avgörande betydelse i sammanhanget. Uppfattningen att tillväxt och ännu mer tillväxt är lösningen på alla problem riskerar att blockera all verklig förändring.

I den här boken presenterar ekonomen Kate Raworth - med många år inom FN och Oxfam bakom sig - sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande med mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Raworths donutekonomi tar hänsyn till människors behov av social trygghet såväl som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Själva donutmodellen hjälper oss dessutom att visualisera vår belägenhet och våra möjligheter på ett klargörande vis.

Raworth går igenom den konventionella nationalekonomins förutsättningar och begränsningar och visar hur man kan utveckla det ekonomiska tänkandet utan att offra det som nationalekonomin varit bra på. Men hon är också miljömässigt uppdaterad och bygger vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden. Hennes bok ligger i miljödebattens absoluta framkant.

Kate Raworth är nationalekonom och knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridge universitetets Cambridge Institute for Sustainabily Leadership. Hon har tidigare arbetat för Oxfam som "senior researcher" och har även varit involverad i arbetet inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Donutekonomi : sju principer för en framtida ekonomi
  2. +
  3. Rävbacken : hur arvet från Europas mammutstäpp väcktes till liv för blommor, fjärilar och bin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rävbacken : hur arvet från Europas mammutstäpp ... av Emil V Nilsson (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kate Raworth