Vad är en kvinna? : språk, materialitet, situation (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2021-05-20
Förlag
Bokförlaget Daidalos
SAB
Ohja
ISBN
9789171736291
Vad är en kvinna? : språk, materialitet, situation (häftad)

Vad är en kvinna? : språk, materialitet, situation

Häftad Svenska, 2021-05-20
249
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Frågan "Vad är en kvinna?" kan ses som en urfråga för det feministiska tänkandet och den feministiska politiken. I Simone de Beauvoirs feministiska klassiker "Det andra könet" (1949) kommer hon fram till en konklusion som har satt tonen för drygt 70 år av feministisk tänkande: "Man föds inte till kvinna, man blir det."

Men vad betyder frågan idag? I vår samtid aktualiseras frågan i en rad olika sammanhang. Inte minst diskuteras transpersoners rättigheter, vilket både ger upphov till frågan om vem som är kvinna och samtidigt pekar på gränsdragningens problematik. Är det överhuvudtaget möjligt att besvara frågan utan att exkludera grupper som borde inkluderas?

I den här antologin samlas elva olika bidrag som tillsammans ger en mångsidig belysning av de frågor som kategorin kvinna väcker. Redaktörerna Evelina Johansson Wilén och Johanna Sjöstedt har bjudit in ett antal forskare med olika inriktning och intressen och bidrar själva med en orienterande inledning om olika dimensioner hos dagens feminism. Det feministiska tänkandet rymmer, påpekar de där, både projekt som omfamnar frågeställningen och projekt som avvisar den. Trots den misstänksamhet som frågan väcker bland vissa feminister menar redaktörerna att den inte bör lämnas därhän utan istället kan fungera som en utgångspunkt för en livskraftig feministisk diskussion och reflektion.

Vid sidan av Beauvoir anknyter antologins författare bland annat till teoretiker som Judith Butler, Monique Wittig, Catherine Malabou, Toril Moi, Chandra Talpade Mohanty och Elizabeth Spelman. Men här finns också flera konkreta och självbiografiskt förankrade reflektioner kring antologins tema.

Förutom de båda redaktörerna medverkar Ulrika Björk, Charlotta Björklind, Sara Edenheim, Lena Gunnarsson, Camilla Kronqvist, Edda Manga, Valger ur Pálmadóttir, Maria Ramnehill och Naomi Scheman i antologin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vad är en kvinna? : språk, materialitet, situation
 2. +
 3. Narrativ teori och metod : med livsberätteslen i fokus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Narrativ teori och metod : med livsberätteslen ... av Anna Johansson (häftad).

Köp båda 2 för 767 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Ideologikritik

  Evelina Johansson Wilén, Tomas Wedin, Carl Wilén, Johan Alfonsson, Vanja Carlsson

  Trots att vi under de senaste 40 åren har bevittnat inte enbart en ideologisk offensiv mot ekonomisk jämlikhet, utan även hur marknadens logik sökt sig in i och omvandlat allt från utbildningssystemet till sjukvården, har under samma period en mas...

 • Mellan jaget och världen

  Evelina Johansson Wilén

  Utifrån övertygelsen om att det personliga och det politiska inte går att separera har feminister insisterat på att frågor som tidigare har placerats utanför politikens offentliga sfär i själva verket är djupt politiska. Förutom att utvidga vad so...