Fascismens metoder. Att skilja ""dom"" från ""oss"" (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
252
Utgivningsdatum
2021-06-11
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Linus Kollberg
Dimensioner
22 x 171 x 124 mm
Vikt
980 g
ISBN
9789171736314
Fascismens metoder. Att skilja ""dom"" från ""oss"" (häftad)

Fascismens metoder. Att skilja ""dom"" från ""oss""

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-06-11
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Vi bevittnar fascismens återkomst, även om den är mer krypande och mindre iögonfallande än när det begav sig. Ämnet studeras närmare i en utomordentligt viktig bok, rykande aktuell, som nu föreligger på svenska tack vare det alerta lilla förlaget Daidalos. Den heter Fascismens metoder. Författare är Jason Stanley, professor i filosofi vid Yaleuniversitetet i USA." / Per T. Ohlsson i Sydsvenskan

"Stanley bjuder på en fascinerande genomgång av den fascistiska ideologin där han väver in exempel från Tyskland, Italien, Ungern, från Rwanda och Burma och ja, från USA." /Tom McCarthy i The Guardian

"Filosofen Jason Stanley har skrivit en kort, upplysande bok om fascismen. Den är obeveklig och kommer i rättan tid." /Jan Süselbeck i Die Zeit


Fascistisk politik använder sig av en rad olika metoder. Den vill få oss att tro på en avgörande skillnad mellan ett "vi" och ett "dom" och på ett påhittat och romantiserat förflutet där det bara fanns ett "vi" men inget "dom". Den vill skapa misstro mot etablerade sanningar av alla slag och få oss att börja lyssna till ledare som vet hur det "egentligen" förhåller sig. Och den vill inte minst normalisera det moraliskt och ideologiskt extrema, så att exempelvis alla anklagelser om fascism ter sig ogrundade och överdrivna. Det normala kan ju per definition inte gärna vara fascistiskt, eller hur?

I "Fascismens metoder" öppnar filosofen Jason Stanley denna fascistiska verktygslåda och visar metod för metod hur dagens fascism går tillväga för att störa och om möjligt förstöra demokratin. Fascistisk politik idag handlar lika mycket om att underminera det upplysta samtalet och försvåra en gemensam syn på samhällsproblemen som om att torgföra öppet fascis tiska idéer. Poängen med "fake news"-retoriken och med olika konspirationsteorier, exempelvis, är misstron de bidrar till att sprida, en misstro mot allt och alla - utom mot detta per definition normala och moraliska "vi" förstås.

Jason Stanley är professor i filosofi vid Yale University.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fascismens metoder. Att skilja ""dom"" från ""oss""
 2. +
 3. Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevär... av Jan Leijonhielm (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Fascismens metoder. Att skilja ""dom"" från ""oss"". Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nödvändig läsning
  Carin Blom, 12 oktober 2023

  Alla borde läsa den här boken, speciellt våra politiker, för att förstå vad som händer i världen. Läs den, men den är inte bekväm.

 2. Med nya glasögon ser man tydligt
  Jan-Eric Larsson, 22 juli 2022

  En viktig bok som ger perspektiv på det idéhistoriska sammanhanget som är just nu. Fascism är ett ord som skrämmer, men många omfamnar dess idéer utan att se var dom kommer ifrån.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jason Stanley