Vargatider : livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
400
Utgivningsdatum
2021-09-14
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Svenja Hums
Dimensioner
215 x 139 x 31 mm
Vikt
690 g
SAB
Kfa.55
ISBN
9789171736338
Vargatider : livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955 (inbunden)

Vargatider : livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-09-14
219
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
»Detta är populärvetenskap av bästa sort.» /DIE ZEIT

»Det finns nästan hur många lysande böcker som helst, men en del strålar mer än andra.» /Erhard Schütz i DER FREITAG

»Ett mästerverk.» /THE SPECTATOR

»Det är få författare som klarar av att skriva en bok av det här slaget.» /Max Hastings i SUNDAY TIMES

Tyskland 1945.
Ett land i ruiner med utbombade och evakuerade människor, hemvändande soldater, flyktingar och fördrivna, frigivna tvångsarbetare och koncentrationslägerfångar. Journalisten Harald Jähner skildrar i denna fascinerande bok hur vardagen gestaltades för denna människomassa: uppröjningsarbetet, jakten på mat, de svarta marknaderna, lusten att leva på nytt, att gå ut och dansa, att leva ut kärlek och sexualitet, men också besvikelserna över de återvändande krigsskadade männen, de många skilsmässorna.

Härifrån förflyttar sig skildringen till livets kulturella sidor, till det intellektuella livet, den abstrakta konsten och den nya formgivningen och inte minst till bortträngningen av det nyligen förflutna. Hur kom det sig, frågar sig Jähner, att tyskarna kunde frigöra sig från den mentalitet som hade möjliggjort den nationalsocialistiska regimen utan att gå igenom den »bearbetning av det förflutna» som kom först långt senare. Hur uppstod ur det efterkrigstida kaoset en stabil demokrati och ett ekonomiskt under?

Vargatider är inte en fackhistorisk avhandling, utan en bred kulturhistorisk skildring. Den berättar i en essäistisk stil om efterkrigsåren och gör flitigt bruk av dagböcker, romaner, filmer, tidningar, dikter och sånger. Boken belönades 2019 av bokmässan i Leipzig med Preis der Leipziger Buchmesse.

Harald Jähner är journalist, tidigare redaktör på "Berliner Zeitung" och hedersprofessor i kulturjournalistik vid Universität der Künste i Berlin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vargatider : livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955
 2. +
 3. Det där tyska : efterverkningarna av en ond tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det där tyska : efterverkningarna av en ond tid av Ylva Herholz (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vargatider : livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Omistlig bok om årtiondet efter nazismen
  Thomas Nydahl, 21 oktober 2021

  Det som är så slående med hans bok, är att han utifrån ytterst konkreta exempel, område för område, visar hur ett fanatiskt, av nazismen indoktrinerat och krigsförhärligande folk, till synes plötsligt kunde återuppstå som en kulturnation. Var det så?

  Jähner vandrar genom detta Tyskland, från ruinromantiken till bortträngningens mekanismer. Han ger sig i kast med den livsavgörande svartabörshandeln där man bytte varor med varandra och så småningom i krass kriminalitet tjänade svarta p... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Harald Jähner

 • Wolfszeit

  Harald Jähner

  Ausgezeichnet mit dem Preis der Leipziger Buchmesse 2019 Harald Jähners große Mentalitätsgeschichte der Nachkriegszeit zeigt die Deutschen in ihrer ganzen Vielfalt: etwa den "Umerzieher" Alfred Döblin, der das Vertrauen seiner Landsleute...