Kontrapunkt : om Bach, Goldbergvariationerna och sorgen efter en mor (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2021-09-15
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Nils Sjödén
Dimensioner
210 x 137 x 20 mm
Vikt
448 g
SAB
H.04,Ijz Bach, Johann Sebastian
ISBN
9789171736345

Kontrapunkt : om Bach, Goldbergvariationerna och sorgen efter en mor

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-09-15
248
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad innebär det att kunna ett musikstycke? Vad är det man kan? Och hur hanterar man det man inser att man aldrig kommer att kunna? Det här är frågor som musikkritikern Philip Kennicott ställer sig själv när han försöker lära sig spela Johann Sebastian Bachs både enkla och allt annat än enkla Goldbergvariationer, som skrevs för cembalo men som många idag nog förknippar med virtuosen Glenn Goulds berömda inspelningar på piano.

Denna Kennicotts musikaliska och mänskliga läroprocess äger emellertid rum under lite speciella omständigheter. Hans mor - en sammansatt och olycklig människa som var besviken på sig själv och sitt liv - har nyligen dött och det är i svallvågorna efter dödsfallet som han börjar öva. Kontrapunkt handlar på ett plan om det komplexa förhållandet mellan musik och känslor, inte minst musik och sorg - men också om Bach och hans musikaliska värld, om Goldbergvariationernas uppbyggnad och improvisationsutrymme, om det dagliga övandets välsignelse och förbannelse.

Kennicott har föga till övers för föreställningen att musik lindrar och tröstar, som han uppfattar som förenklad och sentimental. Musik är för honom något mycket mer närgånget och svårhanterligt och han är inte ens säker på att egentligen "tycker om" musik. Men han behöver musiken. Den får honom att känna och tänka.

Kontrapunkt liknar inte andra böcker om musik. Den liknar inte andra böcker om sorg heller.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kontrapunkt : om Bach, Goldbergvariationerna och sorgen efter en mor
 2. +
 3. Allan Pettersson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Pettersson av Michael Kube (häftad).

Köp båda 2 för 467 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kontrapunkt : om Bach, Goldbergvariationerna och sorgen efter en mor. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ingen sorg.
  Dr. Larson., 14 december 2021

  Varken sorgen eller musiken framträder på ett avgörande och trovärdigt sätt. Det är en amerikansk essä - snacksalig och pedagogisk och lite rörig. Jag är inte säker på att Bach hade uppskattat det hela.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Philip Kennicott

 • Counterpoint

  Philip Kennicott

  As his mother was dying, Philip Kennicott began to listen to the music of Bach obsessively. It was the only music that didn't seem trivial or irrelevant, and it enabled him to both experience her death and remove himself from it. For him, Bac...