Valkyria : vikingatidens kvinnor (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2021-10-20
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Henrik Gundenäs
SAB
Ohja-b:k.2,Kb.2
ISBN
9789171736406
Valkyria : vikingatidens kvinnor (häftad)

Valkyria : vikingatidens kvinnor

Häftad, Svenska, 2021-10-20
259
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Valkyriorna är gudomliga kvinnoväsen i den fornnordiska mytologin och råder bland annat över liv och död på slagfältet. Denna märkliga och lite skrämmande gestalt - som har inspirerat både Richard Wagner och "Game of Thrones" - kan säkert ha bidragit till bilden av den vikingatida kvinnan som självständig och handlingskraftig och en mannens - och krigarens - jämlike. Och det är sant att den isländska sagalitteraturen låter oss möta en rad starka kvinnor, vilkas genomgrubblade eller ilsket impulsiva beslut kan få nog så dramatiska konsekvenser i berättelserna. Men det kan inte alltid ha varit särskilt lätt att vara kvinna i det på klantänkande, våldsutövning och en rigid hederskultur baserade vikinga samhället.

Johanna Katrin Fridriksdottir låter oss i denna lärorika och tanketäta bok följa vikingakvinnans liv från vaggan till graven och komma henne så nära det över huvud taget är möjligt med tanke på de källor som står till buds - sagalitteratur, lagtexter, runstenar, arkeologiska fynd. Men Fridriksdottir visar också på den marginal av frihet som faktiskt fanns och som många kvinnor gjorde sitt bästa för att ta tillvara. Den vikingatida kvinnotillvaron var i själva verket bra mycket mer komplex och intressant än vad den mytomspunna valkyriagestalten ger vid handen. Fri riksdóttirs bok tar oss med till en helt annan vikingatid än den vi oftast får möta.

Johanna Katrin Fridriksdottir arbetar vid Nationalbiblioteket i Oslo. Hon doktorerade i medeltidslitteratur vid Oxford University 2010 och har bland annat varit verksam vid Yale University och Harvard University. År 2013 publicerade hon "Women in Old Norse Literature: Bodies, Words, and Power".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Valkyria : vikingatidens kvinnor
  2. +
  3. Vikingen : en historia om 1800-talets manlighet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vikingen : en historia om 1800-talets manlighet av Anna Lihammer, Ted Hesselbom (inbunden).

Köp båda 2 för 535 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johanna Katrin Fridriksdottir

  • Valkyrie

    Johanna Katrin Fridriksdottir

    LONGLISTED FOR THE 2020 CUNDILL HISTORY PRIZE Valkyries: the female supernatural beings that choose who dies and who lives on the battlefield. They protect some, but guide spears, arrows and sword blades into the bodies of others. Viking myths abo...