Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2021-12-08
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
210 x 135 x 22 mm
Vikt
500 g
SAB
Uhb
ISBN
9789171736420

Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen

(9 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-12-08
249

12% rabatt på allt med kod JUNI12

Gäller t.o.m. 12 juni. Se villkor.

Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Solpaneler och elbilar framställs ofta som av görande faktorer i omställningen till ett klimat anpassat samhälle, som om omställningen bara skulle vara en fråga om att byta teknik. Det är lätt att glömma att det faktiskt är priserna på arbete och resurser i olika delar av världen som gör solpanelerna och elbilarna möjliga till att börja med. Vi är kort sagt lika förblindade av vår teknik som av våra konsumtionsvaror. Vi ser föremålen men inte hur mycket lågavlönat arbete och skövlad natur som de står för. När vi konsumerar - alltså metaforiskt äter - varorna förtär vi andra människors livsenergi.

I "Kannibalernas maskerad" anlägger human ekologen Alf Hornborg ett antropologiskt perspektiv på hela resurs- och omställnings problematiken och visar hur pengar och teknik i själva verket fungerar som raffinerade metoder för att tillägna sig andra människors tid och naturresurser. Både ekonomer och ingenjörer lever med den moderna synvillan att ekonomin kan bortse ifrån naturen medan tekniken handlar om fysiska ting som inget har med världssamhället att göra. Denna synvilla utmanas alltmer av antropocen - den nya tidsålder då människors verksamhet påverkar hela jordklotet. Kan vi tygla vår rovdrift på varandra och planeten genom att utforma våra pengar på nya sätt? Kan vi föreställa oss en ekonomi som tar hänsyn till människor och miljö bortom vår horisont? Kan vi genomskåda vår tids magi?

Alf Hornborg är antropolog och professor i humanekologi vid Lunds universitet. Han har publicerat en rad böcker på engelska. På Daidalos har han tidigare givit ut "Myten om maskinen" (2010) och "Nollsummespelet" (2015).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kannibalernas maskerad : pengar, teknik och global rättvisa i antropocen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk! Skrämmande lite svår mer suverän!
  Eleonora , 29 mars 2022

  Skriven med akademiskt språk, kanske den inte fångar varje läsare men är man intresserad av ämnet och väljer att lägga energin på att förstå, då får man så många aha-upplevelser. Borde skrivas på "lätt svenska" också för alla att läsa!

 2. Värdefull bok som pekar ut en alternativ riktning
  Andreas Almquist, 28 februari 2022

  Alf Hornborg är insatt i den problematik han beskriver och presenterar vissa lösningar på. Nackdelen är att boken är skriven på akademiska vilket gör att jag ideligen måste översätta meningar till vardagssvenska för att kunna samtala med min omgivning om innehållet. Eftersöker en bok där Hornborg eller annan med liknande åsikter skriver på vardagssvenska för att göra innehållet mer tillgängligt för en bred allmänhet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Alf Hornborg