Ödesåret 1809 : hur Sveriges historia kunde ha blivit annorlunda (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
181
Utgivningsdatum
2022-02-02
Förlag
Bokförlaget Daidalos
SAB
Kc.46
ISBN
9789171736444

Ödesåret 1809 : hur Sveriges historia kunde ha blivit annorlunda

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-02-02
195
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1809 är ett ödesår i svensk historia. Sverige förlorade kriget mot Ryssland och fick avstå "den östra rikshalvan", Finland. Kungen avsattes och en ny ätt besteg tronen, familjen Bernadotte. Som en konsekvens av nederlaget och statskuppen fick vi en ny grundlag som skulle komma att bestå under lång tid och utgöra det statsrättsliga ramverket för Sveriges utveckling till en modern demokrati.

Leif Lewin anlägger i denna bok ett så kallat kontrafaktiskt perspektiv. Det kunde ha gått annorlunda, vad hade skett om inte det eller det hade hänt eller gjorts? Detta är en underhållande tankeövning, men också ett grepp som forskare använder för att resonera om orsakssamband. Genom att ställa kontrafaktiska frågor till den omfattande men splittrade historieskrivningen om 1809 försöker Lewin skapa en sammanhängande berättelse där olika aktörers val står i centrum. Enligt honom hade krigsnederlaget kunnat undvikas, Gustav IV hade kunnat undgå att bli avsatt och den nya grundlagen kunde ha blivit avskaffad efter bara ett år. Och vad hade då skett? Vad hade det blivit för ett Sverige?

Leif Lewin är skytteansk professor emeritus i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet. Han har skrivit en rad böcker, bland annat "Konsten att bilda regering när ingen har majoritet" (2020).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ödesåret 1809 : hur Sveriges historia kunde ha blivit annorlunda
  2. +
  3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 394 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ödesåret 1809 : hur Sveriges historia kunde ha blivit annorlunda. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. blev retur
    Gullvivan, 1 maj 2023

    Tyvärr så blev det retur p g a att det blev ett dubbelköp så kan inte uppge ngt om rekomendation osv.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Leif Lewin