Ateismens illusioner (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
110
Utgivningsdatum
2007-10-01
Förlag
Libris förlag
Dimensioner
129 x 200 x 7 mm
Vikt
120 g
ISBN
9789171959362
Ateismens illusioner (häftad)

Ateismens illusioner

(4 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2007-10-01

Slutsåld

Är Gud en illusion? Har vetenskapen bevisat att Gud inte finns? Varför orsakar religion så mycket ont? Är en gudstro oförenlig med intellektuell redbarhet?

Evolutionsbiologen Richard Dawkins har gett sitt svar på dessa frågor i den omdebatterade boken Illusionen om Gud och nästan skapat en ny religion själv: ateistisk fundamentalism.
I Ateismens illusioner granskar de kristna forskarna Alister McGrath och Joanna Collicutt McGrath Dawkins uppmärksammade teser om Gud och religionerna. De lägger fram alternativa lösningsförslag till de problem Dawkins diskuterar, men visar även på punkt efter punkt bristerna i Dawkins bevisföring. Världen är inte så enkel att det går att dela in människor i två skilda läger, där goda, toleranta ateister som håller på vetenskapen ställs mot onda, vetenskapsfientliga troende.

"Jag anar att den här boken framför allt kommer att läsas av kristna som vill veta vad de ska säga till vänner som har läst Illusionen om Gud och undrar om troende människor verkligen är så perverterade, fördärvade och tanklösa som de framställs i boken. Men det är min förhoppning att det bland läsarna också kommer att finnas ateister som ännu inte har låst sitt förstånd i ett mönster av automatiska dawkinska reflexer. Det finns många som har fel sorts illusioner om Gud, och länge tillbaka hörde jag själv dit."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Ateismens illusioner. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd och bra kritik
  CH, 11 augusti 2008

  På ett typiskt brittiskt sätt går författarna på punkt efter punkt igenom Dawkins bristande logik och okunniga påståenden i hans bok Illusionen om Gud. Framförallt framgår det av denna bok att kritiken mot Dawkins är omfattande även bland ledande ateister som anser att Dawkins naiva resonemang och slutsatser gör oändligt mycket mer skada än nytta för ateismens sak. Dawkins liknar mer och mer en "grumpy old man" efter alla smällar som han har tagit efter sina misslyckade evolutionistisk... Läs hela recensionen

 2. Rekommenderas!
  Daniel, 30 april 2008

  Välskriven och klok. Efter genomläsning känns Dawkins raljanta alster ännu mer ihålig och ogenomtänkt.

 3. En besvikelse
  Eleonora, 19 mars 2008

  Är det någon som borde kunna ge Dawkins mothugg är det någon med Alister McGraths bakgrund och meriter. Besvikelsen är desto större över att han inte har någonting mer än tomma fraser och personangrepp att komma med. Om han överhuvud taget har läst Dawkins bok så har han i alla fall inte förstått den. Det är inte heller den han kritiserar i sin bok, utan sin egen föreställning om vad Dawkins borde ha skrivit. De enda som kan ha glädje av McGraths bok är redan troende som inte orkar/vågar läsa... Läs hela recensionen

 4. Lysande och upplysande!
  Klara, 30 november 2007

  Författarna håller en akademisk och trovärdig hållning, samtidigt som de problematiserar sin egen kritik mot Dawkins bok. Det finns en ödmjukhet och inbjudan till att fortsätta reflektionerna på egen hand. Dawkins däremot är fördömande och icketillåtande men här finns utrymme för att läsaren har en fri vilja och är kapabel till egna ställningstagande. Läs boken även om du är ateist för den är ett komplement till förenkling.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Ateismens illusioner