""Om du vill lära känna det osynliga..."" : anteckningar till Strindbergs sena historiedramatik (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2011-04-11
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Dimensioner
237 x 165 x 25 mm
Vikt
680 g
SAB
Gcz Strindberg, August
ISBN
9789172170902
""Om du vill lära känna det osynliga..."" : anteckningar till Strindbergs sena historiedramatik (inbunden)

""Om du vill lära känna det osynliga..."" : anteckningar till Strindbergs sena historiedramatik

Inbunden Svenska, 2011-04-11
269
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I juli 1908 flyttade Strindberg in i den bostad som skulle bli hans sista, det så kallade Blå Tornet på Drottninggatan 85. Det segslitna förhållandet till Harriet Bosse hade nu brutits för gott, och till en av
sina vänner från tiden i Lund skriver Strindberg att han »gråtit i fyra månader« och bett Gud att få dö. Men där, i ensamheten och befriad från minnena, »kom dikten opp!« igen.
Den dikt som kom opp var Siste Riddaren (om Sten Sture d.y.), och detta skådespel följdes senare under hösten av ytterligare två historiedramer: Riksföreståndaren (om den unge Gustav Vasa) och Bjälbo-Jarlen (om Birger Jarl). Dessa dramer tillhör den del av Strindbergs författarskap som eftervärlden förvisat till skuggorna, men av samtiden fick de ett på det hela taget gynnsamt mottagande inte minst skådespelens nationalistiska tendens slog an på dåtidens teaterpublik och recensenter.
För den sentida läsaren öppnar sig dessa dramer även för andra infallsvinklar. Strindberg väver här in den världs- och historiesyn han gjorde till sin efter inferno- krisen. Med dessa skådespel framträder Strindberg som en existentiell sökare; han brukar historiedramats tradi- tionella form för en personlig brottning med tillvarons plåga i sin strävan att finna »ett Oändligt Sammanhang« i »den Stora Oredan«.

Björn Sundberg är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Han har tidigare givit ut böcker om bl.a. Hjalmar Söderberg och om nutida svensk dramatik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. ""Om du vill lära känna det osynliga..."" : anteckningar till Strindbergs sena historiedramatik
  2. +
  3. Strindbergs mansdrama i tre läsakter : från Fadren Till Damaskus längs Stora landsvägen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Strindbergs mansdrama i tre läsakter : från Fad... av Ola Holmgren (häftad).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Björn Sundberg