Anstånd med betalning av skatt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2004-02-01
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
242 x 168 x 23 mm
Vikt
780 g
SAB
Qafbag-c:oe
ISBN
9789172232037
Anstånd med betalning av skatt (häftad)

Anstånd med betalning av skatt

Häftad Svenska, 2004-02-01
619
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Taxeringsförfarandet innebär en masshantering av ärenden hos myndigheterna. De beslut som fattas är i regel av mycket stor ekonomisk betydelse för den enskilde och skattetjänstemännen är inte sällan tvungna att hantera ärendena under stor tidspress. Det finns därför en risk för att ärenden inte blir tillräckligt utredda och att felaktiga beslut kan fattas. Vid taxeringstvister kan den skattskyldige ansöka om anstånd med betalning av den påförda skatten om utgången av målet anses vara tveksam (oviss) eller medföra betydande skadeverkningar, 17 kap. 2 § SBL. Anstånd kan medges mot säkerhet då det kan antas att den skattskyldige inte kommer att betala i tid, 17 kap. 3 § SBL.

Anståndsfrågan kännetecknas av två motstridiga intressen; den enskildes krav på rättssäkerhet och statens behov att få in sina skatteintäkter. Anståndsreglernas vaga utformning medför en risk för att skattemyndigheter och förvaltningsdomstolar tillämpar anståndsreglerna olika. Om varken lagtext, förarbeten, rättspraxis eller doktrin ger klara besked om anstånd med betalning av skatt minskar naturligtvis förutsebarheten och därmed rättssäkerheten.

Bokens centrala tema är att undersöka om gällande anståndsregler är förenliga med rättssäkerheten och att lämna alternativa förslag på anståndsregler som möjliggör en rättssäker tillämpning.

Mats Höglund är skattekonsult vid Ernst & Young och verksam som lärare vid Karlstads universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anstånd med betalning av skatt
  2. +
  3. Taxeringsrevision - ur ett rättssäkerhetsperspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Taxeringsrevision - ur ett rättssäkerhetsperspe... av Mats Höglund (häftad).

Köp båda 2 för 1388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Höglund