Ekonomisk brottslighet vid företagsrekonstruktion och konkurs (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2011-01-11
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Medarbetare
Blomberg, Johanna (form)
Dimensioner
225 x 144 x 26 mm
Vikt
640 g
SAB
345.4850268,Oeb
ISBN
9789172234031
Ekonomisk brottslighet vid företagsrekonstruktion och konkurs (inbunden)

Ekonomisk brottslighet vid företagsrekonstruktion och konkurs

Inbunden Svenska, 2011-01-11
487
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I boken behandlas de ekonomiska brott som en gäldenär kan göra sig skyldig till vid konkurs och vid offentligt ackord inom ramen för företagsrekonstruktion. Gäldenären kan begå brott när obestånd föreligger eller när påtaglig fara föreligger för att gäldenären kommer på obestånd och konkurs är nära förestående. De brott som aktualiseras är bl.a. oredlighet mot borgenär, försvårande av konkurs eller exekutiv förrättning, vårdslöshet mot borgenär, otillbörligt gynnande av borgenär samt bokföringsbrotten. Brottsbalkens 11 kap. reviderades den 1 juli 2005 för att underlätta lagföring och straff. Straffbestämmelserna har förenklats och moderniserats i syfte att underlätta rättstillämpningen. Grovt bokföringsbrott har erhållit en egen rubricering med de rekvisit som ska vara uppfyllda för att grovt bokföringsbrott ska föreligga.

I boken beskrivs brotten i den ordning de stipuleras i 11 kap. brottsbalken. Vidare behandlas den anmälningsplikt som åligger en konkursförvaltare, rekonstruktör och revisor. Utöver detta beskrivs företagarens ansvar för brott i näringsverksamhet. I boken behandlas också företagsbot och sanktionsavgifter. Boken innehåller också ett kapitel om EU- och straffrätten före och efter Lissabonfördraget infördes. Boken avslutas med ett kapitel om borgenärsbrotten de lege ferenda.

Boken vänder sig främst till de som är intresserade av borgenärsbrott och är praktiskt verksamma. Men boken kan även vara lämpad som kurslitteratur på juristprogrammen, på de affärsjuridksa programmen, i handelsrätt eller på enstaka kurser med inslag av obestånd och ekonomisk brottslighet.

Marie Karlsson-Tuula är docent i civilrätt, universitetslektor och verksam som forskare och lärare vid Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har tidigare gett ut flera titlar inom området för obeståndsrätt. Marie Karlsson-Tuula har dessutom tidigare varit verksam som polischef, extra åklagare och adjungerad ledamot i Hovrätten för Västra Sverige.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ekonomisk brottslighet vid företagsrekonstruktion och konkurs
  2. +
  3. Motiv eller tillfälle? : en studie om ekonomisk brottslighet i restaurangbranschen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Motiv eller tillfälle? : en studie om ekonomisk... av Tage Alaletho (häftad).

Köp båda 2 för 638 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marie Karlsson-Tuula