Trygghet för äldre : rapport 2014:1 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Tryggare Sverige
Antal sidor
58
Utgivningsdatum
2014-12-03
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Medarbetare
Persson, John (form) / Selander, Tina (form) / Lindberg, Jonas (foto)
SAB
Oe
ISBN
9789172236004
Trygghet för äldre : rapport 2014:1 (häftad)

Trygghet för äldre : rapport 2014:1

Häftad Svenska, 2014-12-03
189
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Personer över 65 år drabbas precis som andra i samhället av olika typer av brott. Brott mot äldre ger ofta upphov till allvarliga somatiska, psykiska och sociala konsekvenser. Om brottet begås av någon som den äldre känner eller är beroende av kan känslan av hjälplöshet och utsatthet vara än starkare.

Sårbarheten förstärks ytterligare då äldre generellt sett är mer isolerade än andra i samhället, till exempel saknar de det sociala nätverk som en arbetsplats ger. Dessutom innebär åldrande många kroppsliga och mentala förändringar. Det är svårare att ställa en korrekt diagnos, då symptombilden hos äldre kan vara otydlig. Skador och konsekvenser av övergrepp, såsom depressioner, sömnlöshet och benbrott kan enklare bortförklaras på grund av den drabbades ålder.

Trots att äldre blir allt fler i samhället finns det brister i skyddet av denna grupp. En central och viktig fråga att klara ut är vilken förmåga som krävs för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar för alla som drabbas av brott - oavsett ålder. Den naturliga följdfrågan är därför om kommunerna har den förmågan, alltså om det finns tillräckliga resurser, utbildad personal, en bra organisation som stöds av bra processer och system etc.

I syfte att öka kunskapen om äldres utsatthet för brott i samhället arrangerade Stiftelsen Tryggare Sverige, tillsammans med Uppsala kommun, en nationell konferens i oktober 2014. Den publikation som du nu håller i din hand är en konferensrapport för att uppmärksamma vad olika aktörer kan göra för att förebygga, identifiera och hantera när äldre drabbas av brott.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trygghet för äldre : rapport 2014:1
  2. +
  3. New York-modellen

De som köpt den här boken har ofta också köpt New York-modellen av Magnus Lindgren (häftad).

Köp båda 2 för 323 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Wahldén