Kai Holsts mystiska död - Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2015-10-01
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
233 x 155 x 15 mm
Vikt
456 g
ISBN
9789172236158
Kai Holsts mystiska död - Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm (inbunden)

Kai Holsts mystiska död - Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2015-10-01
204
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Den norske motståndsmannen Kai Holst hittades sommaren 1945 död på ett vindsplan på Gärdet i Stockholm. Med ett kulhål i tinningen och en pistol i höger hand. Självmord eller avrättning? Rykten surrade. Polisutredningen var bristfällig och norska legationen låg lågt. Inriktningen var i båda fallen självmord. Enskilda motståndsmän tvivlade och ville efterforska. Det kunde kosta dem livet fick de veta.

Officiellt hette det att Holst dog av överansträngning. Locket lades på i Norge. Han fördes till glömskan och blev fråntagen sin historia. Det skulle dröja nästan 50 år innan gamla motståndsmän öppet vågade säga att de aldrig trott på självmord.

I bakgrunden finns hemliga aktiviteter på högt plan i svenska, norska och amerikanska kretsar i Stockholm. Tyska underrättelsemän i Norge fördes via Sverige till amerikanska zonen i Tyskland. Hur mycket visste Holst? Kostade det honom livet?

I boken skildras också Kai Holsts farofyllda motståndsarbete i Oslo och hans illegala aktiviteter i Stockholm, där han också arbetade för det brittiska Secret Intelligence Service.

Göran Elgemyr (f. 1939) har sedan 1970-talet varit verksam vid Sveriges Radio som producent. Ett av hans intresseområden har varit Norge under andra världskriget. Hans radioprogram om Kai Holst 1992 gjorde att dödsfallet började diskuteras i Norge. Elgemyr utnämndes 2015 till filosofie hedersdoktor vid Stockholms Universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kai Holsts mystiska död - Historien om en norsk motståndsman i Oslo och i Stockholm
  2. +
  3. Vilhelm Moberg och radion : dramatikern och den obekväme sanningssägaren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vilhelm Moberg och radion : dramatikern och den... av Göran Elgemyr (inbunden).

Köp båda 2 för 434 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Elgemyr