Lag om offentlig upphandling (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Odefinierat språk
Antal sidor
900
Utgivningsdatum
2018-01-01
Upplaga
4
Förlag
Jure
Dimensioner
242 x 164 x 40 mm
Vikt
1086 g
SAB
Odc:oe
ISBN
9789172236837
Lag om offentlig upphandling (inbunden)

Lag om offentlig upphandling

Inbunden Odefinierat språk, 2018-01-01
1370
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Detta är den fjärde upplagan av lagkommentaren som behandlar LOU. Den omfattar de bestämmelser som Sverige p.g.a. EU-medlemskapet är förpliktat att införa i svensk rätt. Så har gjorts i Lag (2016:1145) om offentlig upphandling som implementerar Direktiv 2014/24/EU, som avser den klassiska sektorn. Den nya lagen är efter ändringarna mer omfattande än tidigare versioner av LOU. Lagen har därför kompletterats med ett par extra kapitel dels beroende på den stora mängden rättsfall på detta rättsområde som tillkommit och dels på att flera fall av blandade upphandlingar kommer att göras samt att de elektroniska inslagen i upphandlingar har ökat. I första hand har domar som avkunnats av EU-domstolen och svenska högre domstolar behandlats i kommentaren. Dessa berör bestämmelser som gäller för staten, kommuner, landstingen samt olika bolag som ägs av sådana myndigheter myndigheter anknutna till dessa enheter.

För att en lagkommentar ska tjäna som ett praktiskt hjälpmedel har kommentaren försetts med olika upphandlingsexempel samt inköpstekniska aspekter. Dessa har utarbetats mot bakgrund av faktiska fall och med tanke på att vi har fått nya lagar dvs. lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner, lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna samt LOV och LUFS. Olika begrepp såsom OPS (Offentligt Privat Samarbete), PPP ( Public Private Partnership), incitamentskontrakt, in houseupphandling, EPC (Energy Performance Contract) samt miljöupphandling förklaras och diskuteras.

Eftersom lagkommentaren vänder sig till praktiskt verksamma jurister, upphandlare, politiker samt studenter har de teoretiska delarna varvats med beskrivningar från rättstillämpningen. Lagkommentaren ger många exempel på hur LOU ska tolkas och blir därför bredare än en omedelbar tolkning av regelsystemet. Boken är försedd med utförliga källförteckningar och sakregister. I ett inledande kapitel behandlas de grundläggande reglerna inom unionsrätten för att underlätta förståelsen av EU-domstolens domar. I övrigt följer lagkommentaren den uppläggning av upphandlingsprocessen som har gjorts i LOU.

Jan-Erik Falk är jur.kand. och huvudlärare i offentlig upphandling hos Silf Competence AB sedan 1993. Han bevakade, som Silfs delegat i European Public Procurement Group (EPPG), utvecklingen av upphandlingsdirektiven från 1996 tills de antogs 2004. Jan-Erik Falk har skrivit en lång rad artiklar om offentlig upphandling och är författare och medförfattare till flera böcker på området. Han är dessutom verksam inom Silf som föredragshållare och rådgivare till upphandlande myndigheter, privata företag, advokatbyråer m.fl. både i Sverige och utomlands.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan-Erik Falk

 • Miljöledning vid upphandling & inköp

  Jan-Erik Falk, Charlotta Frenander, Peter Norhstedt, Sven-Olof Ryding

  Denna bok vänder sig till alla som arbetar med upphandling och inköp i både offentliga och privata organisationer. Den ger en allmän beskrivning av utgångspunkter och frågeställningar som kan aktualiseras vid miljöanpassad upphandling. Ett av boke...

 • Lagtextsamling i affärsjuridik

  Jan-Erik Falk

  Denna lagtextsamling innehåller centrala lagar och standardavtal inom förmögenhetsrätten. Flertalet lagar och standardavtal presenteras i en inledande kommentar. Boken lämpar sig för handelsrättsliga utbildningar och för alla som behöver en översi...