Forskningsetisk juridik - en guide till lagstiftning om oredlighet, etikprövning m.m. (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2019-11-27
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
209 x 149 x 10 mm
Vikt
216 g
SAB
Oe
ISBN
9789172237742
Forskningsetisk juridik - en guide till lagstiftning om oredlighet, etikprövning m.m. (häftad)

Forskningsetisk juridik - en guide till lagstiftning om oredlighet, etikprövning m.m.

Häftad Svenska, 2019-11-27
195
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I kölvattnet av den s.k. Macchiariniskandalen har frågor om forskningsetik fått stor uppmärksamhet. Forskningsverksamhet är omgärdad av många etiska regler. Vad som anses vara god forskningsetik och god forskningssed har växt fram successivt i diskussioner inom forskarsamhället både internationellt och nationellt.

De etiska riktlinjerna för forskningen är moraliskt bindande men har alltmer kommit att också regleras i lag. I den här boken presenteras den mest centrala forskningsetiska lagstiftningen i Sverige. Fokus ligger på den nya lagen om god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning och lagen om etikprövning av forskning som avser människor. Även lagstiftning som rör bl.a. djurförsök, biobanker, kliniska läkemedelsprövningar och genteknik tas upp.

Boken riktar sig framför allt till forskare, forskarstuderande och företrädare för forskningshuvudmän inom både högskolesektorn och övrig offentlig och privat forskningsverksamhet. Den kan användas inom t.ex. högskolekurser i forskningsetik och som vägledning för de som planerar, utför och ansvarar för forskning.

Om författarna:

Magnus Granlund är kansliråd vid rättssekretariatet på Utbildningsdepartementet. Han har tidigare bl.a. varit sakkunnig i Oredlighetsutredningen (U 2015:7) och är författare till boken Förvaltningslagen - grundläggande handbok för offentlig förvaltning (Studentlitteratur 2009) och boken Kommunal ärendehandläggning (tillsammans med professor Olle Lundin, Studentlitteratur 2010).

Carolina Östgren är ämnesråd vid Forskningspolitiska enheten på Utbildningsdepartementet. Hon har tidigare bl.a. varit sekreterare i Oredlighetsutredningen (U 2015:7).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forskningsetisk juridik - en guide till lagstiftning om oredlighet, etikprövning m.m.
  2. +
  3. Svensk Lag 2023

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk Lag 2023 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (inbunden).

Köp båda 2 för 1344 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »