Sekretess! - Handbok om offentlighets- och sekretesslagstiftningen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
154
Utgivningsdatum
2019-09-15
Upplaga
19
Förlag
Jure Förlag
Medarbetare
Selander, Tina (form)
Dimensioner
245 x 175 x 15 mm
Vikt
306 g
SAB
Occ.01
ISBN
9789172237865
Sekretess! - Handbok om offentlighets- och sekretesslagstiftningen (häftad)

Sekretess! - Handbok om offentlighets- och sekretesslagstiftningen

Häftad Svenska, 2019-09-15
209
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten och massmedia har rätt till insyn i myndigheters verksamhet. Den innebär bl.a. att alla svenska medborgare, liksom utländska medborgare, har rätt att ta del av myndigheternas allmänna handlingar, i den utsträckning de inte är hemliga. Regler som gäller hanteringen av förfrågningar om att få ta del av allmänna handlingar finns i tryckfrihetsförordningens andra kapitel och i offentlighets- och sekretesslagen. De som hanterar allmänna handlingar måste vara väl förtrogna med dessa regler och om eventuella bestämmelser om sekretess som aktualiseras.

I denna praktiska läro- och handbok som nu utkommer i sin nittonde upplaga, redogörs för vad en allmän handling är samt för hur en prövning av en begäran om utlämnande av en allmän handling görs. Det redogörs också för en sekretessprövning går till i praktiken. Det ges ett stort antal exempel på aktuell rättspraxis. Boken innehåller förutom en lättillgänglig beskrivning av tillämpliga regler och vad de innebär i praktiken ett utförligt sökordsregister. Det finns också ett avsnitt med vanliga frågor och svar. Som bilaga finns hela offentlighets- och sekretesslagen samt utdrag ur tryckfrihetsförordningen och några andra relevanta författningar. Boken är uppdaterad till rättsläget den 1 augusti 2019. Det innebär att de omfattande strukturella och redaktionella förändringar i tryckfrihetsförordningen som trädde i kraft den 1 januari 2019 har beaktats.

Irja Hed har arbetat med frågor om offentlighet och sekretess i många år hos JO och vid justitiedepartementet både praktiskt och teoretiskt och undervisar även i ämnet. Hon är numera verksam vid Tullverkets huvudkontor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sekretess! - Handbok om offentlighets- och sekretesslagstiftningen
  2. +
  3. Offentlighet eller sekretess : handläggningen steg för steg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Offentlighet eller sekretess : handläggningen s... av Mikael Ahola (häftad).

Köp båda 2 för 630 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »