Normativt uppdrag : om rättskunnigas normativa ställningstaganden, särskilt utanför rättstillämpningen - hållbarhet, etik, ekonomi, rätt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
88
Utgivningsdatum
2024-01-11
Upplaga
2
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
8 x 146 x 220 mm
Vikt
180 g
SAB
Oe
ISBN
9789172239272

Normativt uppdrag : om rättskunnigas normativa ställningstaganden, särskilt utanför rättstillämpningen - hållbarhet, etik, ekonomi, rätt

Häftad,  Svenska, 2024-01-11
146
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den som gör en normativ utsaga anger en rekommendation som hen anser bör följas. Normativa ställningstaganden, och de resonemang som stödjer dem, är en del av många juristers vardag, men dessa frågor har inte i tillräcklig mån varit föremål för undervisning eller behandlats i läroböcker. Ändå är de både viktiga och svåra! Det handlar om val, moral, insikt, struktur, tydlighet och ansvarstagande i allt från rättspolitisk argumentation och rättstillämpning till företagens val av organisation och affärsmetoder. Om företagsetik. Om rationell argumentation. Om juristrollen! Om hur du själv lyckas med ett normativt resonemang, i olika sammanhang där en jurist kan hamna!

Boken handlar om vad du kan behöva beakta, och hur, när du som juriststudent eller ung jurist normativt tar ställning i olika, verkliga eller hypotetiska, situationer. Den tar vid där entydiga direktiv och hänvisningar till rättskällor och rättskälleläran inte ger svaret, vilket är ofta - och naturligtvis väldigt ofta när uppgiften inte avser rättstillämpning. Boken lämpar sig för utbildningsinslag som tar sikte på ansvar, moral, kritisk reflektion och hållbarhetsfrågor i juridiska sammanhang. Man kan mycket väl också, oavsett ålder och position, läsa boken utifrån ett personligt intresse för de eviga frågorna om vad som är rätt beslut och hur vi finner vägen dit.

Denna andra upplaga har utvecklats i ett stort antal detaljer, men följer upplägget från den, snabbt slutsålda, första upplagan.

Jan Kellgren är professor i skatterätt vid Linköpings universitet och affilierad professor i samma ämne vid Örebro universitet. Han har publicerat talrika vetenskapliga arbeten och läroböcker om bl.a. skatterätt, redovisningsrätt, rättstänkande, juridisk pedagogik och proaktiv rättsanvändning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Normativt uppdrag : om rättskunnigas normativa ställningstaganden, särskilt utanför rättstillämpningen - hållbarhet, etik, ekonomi, rätt
  2. +
  3. Speciell avtalsrätt II : kontraktsrätt, Andra häftet - Allmänna ämnen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Speciell avtalsrätt II : kontraktsrätt, Andra h... av Jan Hellner, Richard Hager, Annina H Persson (häftad).

Köp båda 2 för 590 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »