Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
355
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Hjalmarson & Högberg
Dimensioner
225 x 150 x 35 mm
Vikt
750 g
SAB
Noea
ISBN
9789172240674
Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter (inbunden)

Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2008-05-01

Slutsåld

Kinas återkomst som ekonomisk och politisk stormakt är kanske den största förändringen i vår tid. På några få decennier har Kina blivit en av världens största ekonomier och gått om USA som exportnation. 2007 tillverkade man fler bilar än Japan, över en halv miljard mobiltelefoner och satsade stort på forskning. Hur har denna omvandling varit möjlig och vart är Kina på väg?

Dagens Kina är på många sätt radikalt olikt Maos. Individens privata sfär är mycket större och i början av 2008 fanns 230 miljoner IT-användare och 40 miljoner bloggar. Mycket är sig samtidigt likt och landet är fortfarande en enpartistat ledd av ett kommunistiskt parti. Hur går det ihop? Vad händer politiskt i Kina?

Inkomstnivån är mycket högre än I Maos Kina, men dagens Kina är också ett samhälle med djupa ekonomiska klyftor och det finns stora spänningar i samhället. Under ett år äger över 80 000 s.k. massincidenter av olika slag rum. Människor protesterar mot orättvisor och maktmissbruk. Allt ofta är deras protester rättsbaserade.

Allt fler av vår tids stora frågor, som klimatfrågan, kan bara lösas med Kinas medverkan. Kommer morgondagens Kina som kan visa sig vara en supermakt under auktoritärt styre att ta sitt internationella ansvar? Hur mycket beror det på oss och på vad vi gör för att engagera Kina? Hur länga kan enpartistaten bestå?

BÖRJE LJUNGGREN är en av Sveriges främsta Asienkännare och är ambassadör på UD:s Asienenhet. Under åren 2002-2006 var Börje Sveriges ambassadör i Kina och tio år tidigare i Vietnam. Han har varit chef för både Sidas och UD:s Asienenheter och doktorerat på en avhandling om reformprocessen i Indokina.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kina - vår tids drama : historia, politik, ekonomi, miljö, social rättvisa, mänskliga rättigheter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Värdefulla fakta och intressant analys
  Carl-Eric Falkenius, 20 augusti 2008

  Jag har nu ägnat några dagar av semestern att läsa boken. Den har gett mig stor behållning och varit mycket intressant. Jag blev imponerad av författarens förmåga att framföra väldigt mycket fakta på ett läsvärt sätt och av hans gedigna kunskaper - inom politik och samhällskunskap som är Ljunggrens specialområden - men också inom andra områden som ekonomi och miljö. Analysen av framtiden kan inge både hopp och oro. Jag rekommenderar boken till alla som planerar resa till Kina eller för övrig... Läs hela recensionen

 2. En bok om Kina för vår tid
  Göran Dahl, 3 augusti 2008

  Den här framställningen om Kina har jag läst med största intresse. Efter en sammanfattning av viktiga drag i Kinas historia går Ljunggren närmare in på de faktorer som format dagens stormaktsvälde. Framställningen baseras på den senaste forskningen, till vilken Ljunggren själv har bidragit med sina Asienstudier. Även om boken har en självklar målgrupp bland beslutsfattare, samhällsvetare och ekonomer gör den klara och ofta personliga framställningen att boken med behållning kan läsas också a... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Börje Ljunggren

 • Den kinesiska drömmen : Xi makten och utmaningarna

  Börje Ljunggren

  Xi Jinping, Kinas mäktigaste ledare sedan Mao och Deng, vill återupprätta landets storhet genom att förverkliga den kinesiska drömmen om Kinas pånyttfödelse. President Trump vill samtidigt sätta Amerika först och tar avstånd från den liberala värl...

Recensioner i media

"Äntligen! En bred och innehållsrik analys av Kinas utveckling under de senaste trettio åren, skriven av en av Sveriges mest erfarna u-landsforskare och diplomater, en bok full av insikter men också med frågor inför alla de stora utmaningar som väntar Kina framöver - nationellt såväl som internationellt. En grundbok för alla Kinaintresserade."
Cecilia Lindqvist, svensk sinolog, författare och fotograf

"Börje Ljunggren har skrivit den i särklass mest innehållsrika, intressanta och insiktsfulla analysen av Kina som finns tillgänglig på svenska. Hans bok är inte bara oundgänglig för alla som vill lära sig något om dagens Kina eller som vill besöka landet - den borde också vara obligatorisk läsning för alla svenska beslutsfattare och opinionsbildare."
Klas Eklund, Senior Economist på SEB samt ledamot av EU-kommissionens Grupp för ekonomisk-politisk analys

"Kina måste engageras, inte isoleras - det är Börje Ljunggrens huvudtes. Han bygger under med historiska och aktuella fakta, välinformerade analyser och personliga ögonblicksbilder. Samtidigt kritiserar han kränkningarna av mänskliga rättigheter skarpt. Boken är viktig för alla som söker kunskap och ärliga svar om den framväxande stormakten."
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter