Spengler i Sverige : den svenska receptionen av Oswald Spenglers teser om världshistorien och Västerlandets undergång (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2009-01-26
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Dimensioner
215 x 141 x 26 mm
Vikt
551 g
SAB
Dbz Spengler, Oswald
ISBN
9789172240865
Spengler i Sverige : den svenska receptionen av Oswald Spenglers teser om världshistorien och Västerlandets undergång (inbunden)

Spengler i Sverige : den svenska receptionen av Oswald Spenglers teser om världshistorien och Västerlandets undergång

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2009-01-26
229

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Den tyske filosofen Oswald Spengler utgav åren 1918 och 1922 de båda delarna av sitt stora arbete Der Untergang des Abendlandes (Västerlandets undergång). Spengler framlade i detta verk sin syn på världshistorien och Västerlandets framtid. För honom gestaltade sig världshistorien som ett panorama av åtta stora, så att säga likaberättigade kulturer, alla underkastade samma utvecklingsprocess födelse, ungdom, mognad, nedgång, avtynande, död. Endast en av dessa kulturer var nu reellt levande, den västerländska. Också den skulle efter ett obestämt antal århundraden komma att dela samma öde som de övriga. Spengler var inte främmande för att nya kulturer kunde uppstå. Hans arbete utvecklade sig till en stor bokhandelsframgång och blev mycket omskrivet och debatterat. Det började snart också att uppmärksammas utanför Tyskland, även i Sverige.

I denna bok undersöks hur Untergang och också andra arbeten av Spengler mottagits i Sverige och också det svenskspråkiga Finland, från 1920-talets början fram till våra dagar. Undersökningens material är hämtat från sådana vetenskapliga arbeten där Spengler uppmärksammats och från artiklar i tidskrifter och dagspressen. Många av Sveriges mest kända litteraturbedömare och kulturpersonligheter är här representerade. Även Spenglers inverkan på svensk skönlitteratur och svenskt arkitekturteoretiskt tänkande tas upp i boken.

Författaren James Cavallie är docent i historia vid Uppsala universitet och har tidigare varit sektionschef i Riksarkivet. Till hans föregående produktion hör bland annat böckerna Ludendorff och Kapp i Sverige (1993, tysk utgåva 1995) och Habers Nobelpris (2004).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Spengler i Sverige : den svenska receptionen av Oswald Spenglers teser om världshistorien och Västerlandets undergång
 2. +
 3. Spårvagnsresor med Mr Hume

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spårvagnsresor med Mr Hume av Horace Engdahl (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Spengler i Sverige : den svenska receptionen av Oswald Spenglers teser om världshistorien och Västerlandets undergång. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant genomgång av 75 års Spengler-reception
  Christian Schwinghammer (Täby), 6 februari 2020

  Docent James Cavallies bok om den svenska Spengler-receptionen är en strukturerad och mycket väldokumenterad genomgång. Utöver material från flera arkiv så går Cavallie genom ett stort antal tidningars recensioner och artiklar om Spenglers "Der Untergang des Abendlandes" (1918/1922). Cavallie undersöker perioder från 1920-talet fram till 1990-talet då Spenglers bok för första gången (bägge delar) kom på svenska, utgivna av Atlantis.

  Mycket intressant läsning för alla som har läst, el... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner