Gunilla af Halmstad : ett annat liv i Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2009-10-09
Upplaga
1
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Medarbetare
Högberg, Jörgen (form)
Dimensioner
227 x 152 x 20 mm
Vikt
500 g
SAB
Lz Ekroth, Gunilla
ISBN
9789172241060
Gunilla af Halmstad : ett annat liv i Sverige (inbunden)

Gunilla af Halmstad : ett annat liv i Sverige

Inbunden,  Svenska, 2009-10-09

Slutsåld

Det är 1962 och försommar i Halmstad. 17-åriga Gunilla har efter folkskolan strulat runt ett par år och är för tillfället både arbets- och bostadslös. En väninna har blivit kär i en tivoliarbetare och Gunilla följer med henne till tivolit på Kiviks marknad på Österlen. Där börjar för Gunilla en livsresa som är spän-nande, tragisk och lyckosam. Men framförallt annorlunda.

Striptease - ett helt nytt fenomen - skulle finnas på hos varje kringresande tivoli. I den miljön framträdde fakirer, ormtjusare, predi-kanter, spågummor och stripteasedansöser. Gunilla får av en tillfällighet hoppa in som strippa. Det blev början till en karriär där hon snart blir känd som Gunilla af Halmstad. Hon blir omskriven i många av landets tidningar och hamnar på kvällstidningarnas löpsedlar.

Men mera kommer att hända i Gunillas liv. Vid ett scenuppträdande på en restaurang i Malmö blir hon bekant med en av dåtidens kulturpersonligheter, tonsättaren och TV-underhållaren Sten Broman. En nära 20-årig vänskap inleds som slutar först med Bromans död 1983. Genom Broman fick flickan från Halmstad inträde i en helt ny värld. Hon lär känna hans vänner som Fritjof Nilsson Piraten, Sixten Ehrling och Povel Ramel. Exklusiva restaurangbesök och resor till Paris blir nya erfarenheter för de unga halmstadsflickan.

Men karriären fortsätter. Varvat med framträdanden i Sverige börjar också intresset för Gunilla av Halmstad vakna utomlands. Hon uppträder hos Stig Lommer på ABC-teatern i Köpenhamn. I en av de berömda gladporrfilmerna, Mazurka på Sängkanten, får Gunilla en roll mot Ole Söltoft.

Turnéerna fortsätter ut i Europa. Men livet är tufft och framgångarna har ett pris. Miss-handlad och alkoholiserad får hon hjälp att komma till ett kommunalt behandlingshem i Stockholm. Där fortsätter drickandet, nu tillsammans med föreståndaren, som blir far till Gunillas första barn.

En ny fas i livet börjar. Gunilla måste försörja både sig själv och barnet. Hon kan skriva och arbetar som journalist, bland annat för tidningen Lektyr. Hon får göra många reportage i halvskumma miljöer och boxaren Bosse Högberg blir hennes livvakt.

Men livet går vidare. Gunilla träffar sin blivande man. Hon inser sin bristande utbildning och läser under tre år på Komvux till gymnasieekonom. Utbildningen leder till anställning som kronofogdeassistent i Stockholm. Den sjukdom som behandlingshemmet inte botade, klarade Gunilla själv med hjälp av sitt nyväckta intresse för andlighet.

Gunilla fick ytterligare två barn som nu är vuxna. Hon lever ett nyktert och bra liv tillsammans med sin man i en Stockholmsförort. Boken är Gunillas berättelse om ett annat liv i Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »