Ju : ifrågasatta självklarheter om svenskan, engelskan och alla andra språk i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
203
Utgivningsdatum
2005-08-01
Upplaga
2. uppl.
Förlag
Norstedts Akademiska Förlag
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Fc
ISBN
9789172274464
Ju : ifrågasatta självklarheter om svenskan, engelskan och alla andra språk i Sverige (inbunden)

Ju : ifrågasatta självklarheter om svenskan, engelskan och alla andra språk i Sverige

ifrågasatta självklarheter om svenskan,engelskan och alla andra språk

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2005-08-01

Slutsåld

Författaren, chef för Svenska språknämnden, ger en överblick över svenskans historia från 1900-talets början fram till idag. Här speglas hur samhällsutvecklingen, politiska beslut och språkbrukarna påverkat språkutvecklingen. Även om hur språksituationen kommer att se ut i framtiden. Reviderad upplaga med register.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ju : ifrågasatta självklarheter om svensk...

Övrig information

"Ju" säger man när man tar något för självklart. Oftast tar vi språket för självklart: i Sverige talar ju alla svenska, och vi vet ju hur det låter. Men riktigt så enkelt är det inte. Vilka språk dominerar egentligen i samhället? Hur talas och skrivs de?

Ett språks utveckling, tillstånd och status i samhället avgörs av ett ständigt pågående kraftspel mellan samhällsförändringar, politisk makt och språkbrukarna själva. Det är detta som har lett fram till den svenska som talas och skrivs idag, och det är detta som avgör hur det kommer att bli i framtiden. Kommer engelskan att ersätta svenskan? Ska nya dialekter få växa fram? Och vad kommer att anses vara rätt och fel?

I Ju beskrivs detta kraftspel, från 1900-talets början fram till idag, från stavningsstrider och dialektjakter till Expressensvenska och mångspråkighet . Men författaren blickar även in i framtiden, och argumenterar för en förnuftig hållning i de språkpolitiska frågor som är aktuella idag. Ju är en både rolig och lärd, men samtidigt ganska ilsken bok.