Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2010-08-13
Förlag
Månpocket
Dimensioner
177 x 110 x 20 mm
Vikt
200 g
SAB
Oabka,Qd-c
ISBN
9789172321977
Jorden de ärvde (pocket)

Jorden de ärvde

(33 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket Svenska, 2010-08-13
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
»Mitt eget intresse för den markägande adeln uppstod när jag upptäckte att denna grupp var mycket mer levande än sitt rykte, och då inte bara i form av spöken. Den här boken spänner mellan en allmänt spridd uppfattning och känsla av att lantadeln är ett fruset och fattigt gäng på fallrepet, och en upptäckt att de tvärtom på flera håll är en seg, slug, rik och politiskt potent grupp av framgångsrika lantbruksföretagare och politiska lobbyister.« Vad har Brideshead Revisited, Evelyn Waughs roman om bortdöende engelsk adel (och kanske världens bästa TV-serie) med familjestriden på Erstavik utanför Stockholm att göra? Hur mycket som helst, skriver Björn af Kleen i sin reportagebok Jorden de ärvde. Den engelska adeln dog aldrig bort, inte den svenska heller. Stigande markpriser, sänkta skatter och återupprättat rykte har inneburit en ny skördetid för de svenska jordägarna. Hur gick det egentligen till när den svenska adeln överlevde både industrialismen och demokratin, vad bråkar de om på Erstavik och varför köpte egentligen Göran Persson Torp?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jorden de ärvde
 2. +
 3. P.S.

De som köpt den här boken har ofta också köpt P.S. av Björn Af Kleen (inbunden).

Köp båda 2 för 284 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Jorden de ärvde. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En ulv i fårakläder
  Emil Nilsson, 4 juni 2019

  Socialdemokratins vurm för den jordägande adeln. Historien om män som ärvt makt och inflytande. Som aldrig kunnat välja att leva sitt eget liv. Om sorg, vanmakt, familjer och det liv som levs på en gård . Om en bygd, ett folk, en otvistad kärlek till sin hembygd. Om ansvar och arv. Om socakdemokratins vurm för klassklyftor.

 2. Roande, oroande och mycket välskrivet
  Erica, 15 november 2018

  Unge Björn av Kleen har lyckats knåpa ihop en fascinerande genomlysning av den svenska adeln - i vissa fall imponerande, i andra roande, i några rent provocerande ...
  ... och allt detta framfört på en elegant prosa och med befriande distans och humor.

 3. Bra bok.
  Per Holmström, 4 juli 2017

  Bra bok. Kul att läsa om hur mossig adeln verkar vara, i alla fall en del av den. Intressant också hur pass mycket makt de verkar ha inom politiken med lobbyism osv. Det tragiska i hur uppdelningen av arv kan splittra familjer på grund av uråldriga lagar och regler.

 4. En angenäm bekantskap
  Ejnar Ekström, 9 oktober 2015

  Fräscht och modigt. Visste inte att af Kleen var en så bra författare. Har sen sett att han ibland också förekommer i dagspressen.
  Boken var bra!

 5. Personligt med Tempo

  Personligt skrivet.
  Levnadsbeskrivningar utan raljeringar.
  Människorna kommer fram.
  Fastigheterna beskrivs.
  Intressant och inspirerande.
  Tips från Gunnar Eriksson Vallentuna
  Hej svejs

 6. Mycket intressant!
  Antares (Stockholm), 13 juli 2014

  Björn af Kleen är en underbar skribent som effektivt manar fram bilder i huvudet på läsaren. Bra redogörelse för fideikommissystemet också. Att han är öppet kritisk till de förlegade adelsprivilegierna och -attityderna ser jag inte som en nackdel. Det är inte avsett som en opartisk redogörelse, det är en reportagebok och en partsinlaga, snarast en debattbok, och som sådan lysande.

 7. Mycket jag inte visste
  Sophie Hedin, 1 april 2014

  Kanske hade boken vunnit på att komprimeras . Det blir lite pratigt men mycket av vad han berättar var nytt för mig. Jag tyckte om att han ser problemet från privatpsykologiskt håll

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om Jorden de ärvde