Äldst, yngst eller mittemellan : din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2010-09-10
Förlag
Månpocket
Dimensioner
178 x 110 x 14 mm
Vikt
140 g
SAB
Doga,Oac
ISBN
9789172322004
Äldst, yngst eller mittemellan : din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig (pocket)

Äldst, yngst eller mittemellan : din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig

(32 röster)  |  Läs 9 recensioner
Pocket Svenska, 2010-09-10

Slutsåld

När vi talar om vad som påverkar oss i barndomen tas ofta bara föräldrarelationerna upp. Men våra syskonrelationer präglar oss hela livet. Inte sällan gifter sig en lillebror med en storasyster. Och är du mellanbarn i syskonskaran kommer du att agera medlare även på din arbetsplats. Det är egentligen inte så konstigt. Det vi har tränat oss på sedan vi var små blir vi i allmänhet bra på. Är du storasyster kommer du att ta på dig ansvar även på jobbet, och utnyttja dina storasysterkunskaper.
Men vad händer när en storebror gifter sig med en storasyster, när det bara är mellanbarn i ledningsgruppen och när två endabarn bildar familj? Hur förändras syskonskarorna av nybildade familjer, och finns det en idealisk syskonplacering?
Äldst, yngst eller mittemellan är en intressant och tankeväckande bok om de relationer som har hamnat utanför vårt psykologiska fokus: syskonrelationerna.
Här tas även upp begrepp som pseudotvillingar (syskon som bara har ett och ett halvt år åldersskillnad) och funktionella endabarn (om det är sex år eller mer mellan syskon, eller syskon som vuxit upp i olika hushåll). Här tas även vikten av den individuella miljön upp, orsaken till att syskon med samma föräldrar kan bli uppfostrade på så vitt skilda sätt.

Visste du att ?
nobelpristagare med få undantag är det förstfödda barnet de flesta chefer är äldsta barn fallskärmshoppare nästan alltid är småsyskon
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Äldst, yngst eller mittemellan : din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Väldigt intressant bok!
  Glada Vickan (Göteborg), 13 april 2018

  Intressant och upplysande om hur din plats i syskonskaran påverkar dig i ditt liv och i dina relationer till andra människor. Fortfarande många år senare, tänker jag tillbaks på vad jag lärde mig från denna boken.

 2. Funktionellt ensambarn..
  Niklas Andersson, 6 september 2016

  Rekommenderas till alla funktionella ensambarn. Äntligen förstår jag mig själv. (Ett funktionellt ensambarn har minst fem år till närmsta syskonet)

 3. Älst yngst....
  Nils Haraldson, 15 juni 2015

  Oerhört bra i synnerhet då jag är 4a av 15 syskon (till samma föräldrar) och har berört ämnet med 8/9 barns familjer
  Mvh Nils Haraldson

 4. äldst yngst o mitt ememman

  Är man det minsta intresserad av relationen mellan syskon, så är det intressant att läsa den. Har den sedan tidigare och köpte den för att ge till mina barn. De har i sin tur två resp. tre barn. Läs och begrunda!

 5. Intressant läsning
  Maria , 25 december 2014

  Jag som är ett typiskt mellanbarn med två systrar har fått mycket bättre inblick och förståelse dels för mig, mina systrar och dessutom min sambo och pappa som är typiska ensambarn. Rolig och intressant läsning!

 6. Högintressant
  El Pedro, 18 november 2014

  Alla horoskop och gener - släng er i väggen, detta är riktigt hot stoff varifrån kanske våra mest livsviktiga karaktärer är sprungna ifrån - åtminstone från allra första början. Väcker intressanta diskussioner - dessutom klanderfria, för vem kan beskylla en för att en gång i tiden ha fått inta rollen som t ex storasyster eller lillebror? Detta är högintressant humaniora som berör alla! Ett litet minus för lite torrt framförande rent illustrativt - men det underbara omslagsfotot säger dock onekligen oerhört mycket!

 7. En rolig och väldigt intressant bok om vem du är...
  Anna Pettersson, 10 januari 2014

  En rolig och väldigt intressant bok om vem du är beroende på var i syskonskaran du är född. Man känner både igen sig och blir lite dömd för var i en familj man är född. Jag är ensambarn och tyckte den var gav mig svar på många av mina personlighetsdrag och tidigare val i livet.

 8. Intressant och spännande. Mellanbarnens ibland prekära...
  Ann Mari Hjorth, 31 juli 2013

  Intressant och spännande. Mellanbarnens ibland prekära ställning i en barnskara beskrivs väl. Två eller trebarnsfamiljen tycks vara mallen. Önska mer om fyra-barnsfamiljen. Äldsta och yngsta barnens särställning framkommer med all tydlighet och enda-barnets privilegierade roll. Det är en lättläst bok, blir nästan som en uppslagsbok, så full av idéer och uppslag är den. Rekommenderar omläsning efter ett tag.

 9. Träffsäker och rolig. Mycket man känner igen sig och...

  Träffsäker och rolig. Mycket man känner igen sig och andra i och boken ger en svar på frågor man inte visste man hade. Men lite väl överdriven och fördomsfull ibland, fast det görs för att beskriva en poäng, så det e inte så farligt ;)

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Schönbeck

 • Äldst, yngst eller mittemellan

  Elisabeth Schönbeck

  Våra syskonrelationer präglar oss hela livet. Din plats i syskonskaran kan ha stor betydelse för din framtid. Inte sällan gifter sig en lillebror med en storasyster, och är du mellanbarn kommer du troligen att agera medlare även på din arbetsplats...